De RK Kerk Christus Koning in Lievelde met rechts de voormalige pastorie wordt ook in het boek opgenomen. Foto: Theo Huijskes
De RK Kerk Christus Koning in Lievelde met rechts de voormalige pastorie wordt ook in het boek opgenomen. Foto: Theo Huijskes

Boek over de Wederopbouw in Oost Gelre

Drie oudheid-kundige verenigingen slaan handen ineen

Door Theo Huijskes

OOST GELRE - Het bewijs dat samenwerking niet alleen leidt tot het elkaar beter leren kennen, maar ook tot duidelijke resultaten, waar alle partijen baat bij hebben. Drie oudheidkundige verenigingen van Oost Gelre, te weten Lichtenvoorde, Groenlo en Zieuwent die in 2006 hebben gekozen voor een samenwerkingsverband, laten zien dat het kan. Vereniging voor Oudheidkunde Lichtenvoorde, opgericht in oktober 1971, Oudheidkundige Vereniging Groenlo, opgericht in januari 1976 en Oudheidkundige Vereniging Zuwent, opgericht in december 1983, blijven zich in eerste instantie richten op de historie van hun eigen gebied, maar via een halfjaarlijkse bijeenkomst kijken ze toch telkens naar mogelijkheden van samenwerking.

Naast de behartiging van tal van andere zaken heeft dit samenwerkingsverband ook een werkgroep in het leven geroepen die zich bezighoudt met de samenstelling van het boek 'Wederopbouw in Oost Gelre'. De werkgroep telt vijf leden, te weten: Roger Crols, specialist in naoorlogs erfgoed en adviseur cultuurhistorie bij de Vereniging Gelders Genootschap, Peter Ballast, ambtenaar in dienst van de gemeente Oost Gelre en verantwoordelijk voor dit vakgebied, Ben Verheij, voorzitter (namens de OVG), Cecile Hulshof, secretaris (namens de OVZ) en Ben Rendering, penningmeester (namens de VOL).

Wederopbouwjaren 1940-1965
Zoals landelijk het geval is, staat ook bij de drie genoemde verenigingen in Oost Gelre de architectuur en stedenbouw uit de 'wederopbouwjaren' (1940-1965) volop in de belangstelling. De waardering voor dit erfgoed is met name in de laatste jaren sterk gegroeid. In het verlengde daarvan heeft het Rijk inmiddels 200 top-monumenten uit de Wederopbouwperiode de status van beschermd rijksmonument verleend. In de provincie Gelderland is bovendien een groot aantal gemeenten gestart met het in kaart brengen van cultuurhistorisch waardevol erfgoed uit deze bijzondere periode in de Nederlandse geschiedenis. Steeds meer gemeenten, met daaronder ook Oost Gelre, realiseren zich dat de naoorlogse gebouwen en (woon)wijken een belangrijk onderdeel vormen van hun identiteit. Onbekendheid met de kwaliteit van het naoorlogse bouwen maakt plaats voor aandacht, zorgvuldigheid en herwaardering. Zo heeft de gemeente Oost Gelre in het voorjaar van 2017 al een eerste inventarisatie laten uitvoeren in de vorm van een zogenoemde quickscan architectuur & stedenbouw wederopbouw. Die inventarisatie is uitgevoerd door de Vereniging Gelders Genootschap. Die vereniging bestaat sinds kort 100 jaar en is opgericht door Gelderse gemeenten als een onafhankelijke adviesorganisatie voor ruimtelijke kwaliteit.

Boek gratis voor leden
De drie oudheidkundige verenigingen in de gemeente Oost Gelre zijn nu voornemens om de bovengenoemde inventarisatie uit te breiden en samen te vatten in een volwaardig boek. De drie verenigingen zijn bijzonder blij dat ook de Vereniging Gelders Genootschap en de gemeente Oost Gelre aan dit project hun volle medewerking willen verlenen. Roger Crols, hiervoor geïntroduceerd, heeft inmiddels een concept-opzet voor het boek gemaakt, dat overigens rijk geïllustreerd zal worden met foto's. De tientallen kiekjes zullen worden gemaakt door een drietal enthousiaste vrijwilligers, zijnde Theo Withag voor Lichtenvoorde, Ruud Kaak voor Groenlo en Wim Vink voor Zieuwent. De leden van de drie verenigingen zullen het boek gratis thuis ontvangen.