Megamest-vergisterNEE update 2.2

Wanneer gaat het lokale bestuur eens verant-woordelijk-heid nemen?
Wij vonden het belangrijk om het gemeentebestuur van Berkelland en Oost Gelre een brief te sturen met daarin een verzoek om het bestemmingsplan op de Laarberg nogmaals te herzien. In 2014 werd dit bestemmingsplan al eens aangepast omwille van de lancering van het ambitieuze Bio-Based Transitie plan, waarin de RMS 'bioraffinage' fabriek een belangrijke rol zou gaan spelen.

Megamestvergister past niet in het plan
Wij citeren uit de brochure van de Laarberg over dit plan: 'Het meest treffende voorbeeld is de voorgenomen bouw van een bioraffinage, die niet alleen mest circulair verwerkt maar ook duurzame energie produceert in de vorm van groengas'
Het is te gek voor woorden, maar beide beweringen zijn onwaar. Circulair is nooit de opzet van de RMS mestvergister geweest. Kan ook helemaal niet, want de meeste eindproducten zijn ongeschikt voor regionaal gebruik. Het sprookje van groengas opbrengst hebben we al vele malen eerder doorgeprikt. Er is geen sprake van duurzame energie, want er wordt, zwaar gesubsidieerd, groengas geproduceerd door aardgas te verstoken. Blijkbaar wordt dit door de overheid nog steeds niet als een vorm van fraude beoordeeld.

Niemand wil een stinkfabriek als buur
Daarnaast heeft er zich sinds de start van het Bio-Based plan geen enkele andere ondernemer aangemeld om naast de megamestvergister een bedrijf op te zetten. Hoe zou dat toch komen?

Bio-Based plan is mislukt
We kunnen dus concluderen dat het Bio-Based Transitie park op de Laarberg volledig mislukt is en dat het daarom tijd wordt om dit bestemmingsplan te heroverwegen om ruimte te maken voor andere initiatieven. Daarom hebben we deze brief aan de gemeentebesturen geschreven, op onze website en facebookpagina kunt u de inhoud nalezen. Bestemmingsplannen goedkeuren of aanpassen is een gemeentelijke bevoegdheid. Aanpassingen vergen natuurlijk wel politieke moed en in dit RMS-dossier hebben we daar helaas nog niet veel van gemerkt.

Wanneer worden burgers echt geïnformeerd?
Zoals de Torenwachter onlangs opperde, lijkt het ons ook een goed idee als alle betrokken partijen eens samen zouden zitten. Na de crisis, zodra dit natuurlijk weer mogelijk is. Wij denken daarbij aan een openbare bijeenkomst waar de voor- en tegenstanders tijd en ruimte moeten krijgen. Indien het lokale bestuur nog enige voeling met de bevolking heeft omtrent dit onderwerp, dan zouden zij het voortouw moeten nemen. Zeker in deze crisistijd is er nood aan eerlijke, transparante maar vooral volledige informatie.

Angst voor een open gesprek                
Waar komt toch de angst en onzekerheid bij het gemeentebestuur vandaan om het gesprek met de eigen bevolking aan te gaan? Daarnaast zal het ook de grote vraag zijn of RMS dit openbare gesprek durft aan te gaan. De bal ligt wat ons betreft nu bij het lokale bestuur en we gaan zien of en hoe onze oproep een vervolg gaat krijgen.


MegaMest-vergisterGroenloNEE.nl

www.facebook.com/megavergister

twitter: @megavergister