Festivalstrik

Evenementen met een vergunnings- en meldplicht worden verboden tot 1 juni 2020. Ik heb deze zin gekopieerd van de meest betrouwbare site van het hele land, die van de rijksoverheid. Niet de meest overzichtelijke trouwens. Ik wilde dat even checken omdat ik door de coronabomen het coronabos even kwijt was.

Ik heb het niet gecheckt, maar ik neem maar even aan dat de Zwarte Cross - onze Zwarte Cross sinds 2007 - vergunnings- en meldplichtig is. De editie 2020 staat gepland voor 16 tot en met 19 juli. Ruim na 1 juni. Maar we weten nu natuurlijk nog niet of dat verbod op evenementen wordt verlengd. Wat iedereen met een beetje gezond boerenverstand natuurlijk wel begrijpt, is dat de Zwarte Cross niet doorgaat, ook als het evenementenverbod op de festivaldata al is opgeheven. Je hoeft geen deskundige te zijn om te vinden dat tienduizenden mensen in een aantal weilanden geen goed idee is. Zeker niet omdat met drank en gezelligheid 1,5 meter afstand steeds onrealistischer wordt.

Het lijkt me ook niet goed voor het imago van de Zwarte Cross. Het motto is dit jaar 'Jullie kunnen het'. Jullie kunnen het een jaar zonder, het zal wel moeten. De Lichtenvoordse bevolking wil ook dat het niet doorgaat. Ik heb een representatieve keienstreekproef gehouden en een meerderheid zou het doorgaan van het festival een slecht idee vinden.

Ik verwacht niet dat iemand in de organisatie van de Zwarte Cross nog verwacht dat het festival dit jaar op de geplande data doorgaat, ook niet in afgeslankte vorm. Maar ze hebben begrijpelijkerwijze behoefte aan duidelijkheid. En ze hebben ook te maken met overmachtsclausules en meer van dat soort columnpjes.

Het is natuurlijk wel jammer dat het grootste en creatiefste festival van in elk geval Nederland niet doorgaat. Ik tik bovenstaande dan ook niet met plezier. En ik tik het nog wel in Microsoft Word, met besturingssysteem Windows 10, en dan stuur ik het via webmail met de browser Microsoft Edge naar de redactie. En dan ga ik straks even ontspannen met de Xbox. Terwijl mijn met het complotvirus besmette ex-bijna-partner me nog zo gezegd heeft dat Bill Gates achter dat hele coronavirus zit. Waardoor de Zwarte Cross niet doorgaat. Gelukkig gaat het nog niet via 5G.