Pelle Walterbos en Nick Jansen na afloop van de pubquiz.
Pelle Walterbos en Nick Jansen na afloop van de pubquiz. Henri Walterbos

Nationale Pubquiz ten bate van getroffen horeca

OOST GELRE - Netflixen, Videoland, de Filmnetzenders werden (tijdelijk) voor iedereen toegankelijk. Er werd van alles gedaan om eenieder maar vermaak te bieden binnenshuis. Ook en vooral om iedereen maar zoveel mogelijk thuis te houden om het coronavirus maar niet te verspreiden of op te lopen. Maar, ook het puzzelen leefde op, evenals de gezelschapsspelen. Gezellig met elkaar aan de keukentafel. Een biertje of een glaasje wijn erbij uit de supermarkt of slijterij, iets lekkers erbij. Succes verzekerd. Alles noodgedwongen weliswaar, maar voor velen een nieuwe ontdekking of herbeleving van de goede oude tijd toen we nog geen vierkante ogen konden krijgen van al die schermen, groot of klein, die ons leven tegenwoordig bepalen.

Door Henri Walterbos

Online
Ook online kwamen mogelijkheden om vermaak in groepsverband te beleven in spelvorm, zoals de benefiet pubquiz, iedere zaterdagavond vanaf 20.00 uur, ten bate van de ernstig getroffen horeca. Eenieder kan met een eigen groep deelnemen aan de quiz, een initiatief van familiebedrijf Brouwer, gevestigd in Harmelen. De werkwijze is eenvoudig. Ga naar de website deanderequiz.nl, klik benefietquiz aan en de rest wijst zich vanzelf. Na het invullen van persoonsgegevens wordt gevraagd voor welk café je meespeelt. De inleg, een donatie, komt namelijk in zijn geheel ten goede aan de horecagelegenheid die u aanvinkt in de inmiddels zeer uitgebreide lijst, met hierop café's in geheel Nederland. Allen kroegen die zich aan hebben gemeld, iets wat overigens nog steeds kan.

Rockcafé Taste
In Groenlo was het het uitbatersechtpaar Roland en Marion van Wijk van Rockcafé Taste dat zich aanmeldde en het bericht op haar website en facebookpagina plaatste, nadat het echtpaar eerder al een crowdfundactie opstartte, als een soort van voorschot, op nog te nuttigen drankjes in het café, na opheffing van de horecasluiting. Het echtpaar is bekend met het fenomeen pubquiz. Met veel succes zijn in het rockcafé al vele saaie doordeweekse avonden gepromoveerd tot hilarische avonden.

Eigen ervaring
Uw verslaggever neemt de proef op de som. Zaterdagavond zitten we klaar. De stamoudste, zoon Pelle, zijn vriendin Eline, dochter Mohlin en vriend Nick. Zouden we het bij de antwoorden eens zijn, of hebben we zoals wel vaker 'discussies'? De voorbereidingen verliepen voortreffelijk. Daar kan het niet aan liggen. De koelkast kleurt Brouwersnös-bruin/Grolsch-groen van binnen, met een etage hoger hartige zaken. Klokslag 20.00 uur start de quiz. In twee keer drie rondes, met ieder tien meerkeuze vragen met eigen thema, vliegt de tijd. In de pauze kan een drankje/hapje worden bijgehaald, als dat al niet gebeurd is, een bezoek aan het toilet gebracht worden. De oproep van de presentator bij aanvang tijdens de uitleg van de regels om vooral niet te Googlen wordt bijna alle 60 vragen opgevolgd. Just checking, zeggen we drie keer.

Na iedere ronde worden de 10 antwoorden online verstuurd. De quiz is bijzonder goed opgezet en uitgevoerd. We beleven een heerlijk avondje, met een even grote inbreng van iedereen. Wat voor de een totaal onbekend terrein is, is voor de ander weer algemene kennis. We blijken een goede mix te hebben en eindigen op plek 58 in een veld van bijna 3500 teams. Iets geflatteerd dus. De mail met daarin het verzoek de donatie over te maken naar het horecabedrijf van onze keuze komt tweede paasdag binnen. Marion van Wijk van Rockcafé Taste is blij met iedere deelnemer die voor haar café speelt. "Alle gedoneerde centjes worden gebruikt om de huur en energie voor Taste door te laten lopen," meldt ze in haar mail. "Wij zijn enorm dankbaar. Voor ons is dit één van de manieren om Taste overeind te houden. Wat de crowdfundactie betreft, het ene na het andere mailtje komt binnen dat mensen het geld niet terug willen, dat het een donatie is." Marion en Roland verzorgen ook een straatpubquiz op locatie, buiten, met inachtneming van alle regels van RIVM, zoals afgelopen zaterdag in hun woonplaats Vragender. Zie artikel hieronder. De quiz, er valt niets mee te winnen. De winst zit in het gezellig samen zijn, jouw café overeind te houden. Zaterdagavond schuiven we weer aan. Dan de vijfde editie van het pubquiz. Horecazaken uit Oost Gelre die deelnemen zijn: Rockcafé Taste, Café Grolzicht en Café De Kroon in Groenlo, Café Overkamp Vragender en Café Kruup Lichtenvoorde.