Wethouder Marieke Frank: 'We moeten nu de lokale ondernemers helpen deze tijd te overbruggen'. Foto: Annekée Cuppers
Wethouder Marieke Frank: 'We moeten nu de lokale ondernemers helpen deze tijd te overbruggen'. Foto: Annekée Cuppers Annekée Cuppers

Wethouder Frank onderstreept het belang van
'Wees loyaal, koop lokaal'

OOST GELRE - Als dochter van een ondernemer is het belang van lokaal je geld besteden wethouder Marieke Frank met de paplepel ingegoten. "Als ik vroeger wel eens was wezen shoppen in een andere stad en dan thuis trots mijn nieuwe aanwinsten liet zien, zei mijn vader: 'Ko'j dat neet in Grolle kriegen?'" Wat vader Frank zijn kinderen toen al leerde, blijkt in deze tijd belangrijker dan ooit. "We moeten nu als gemeente, ondernemers en inwoners ons best doen deze periode te overbruggen zodat we straks na de coronacrisis nog steeds aantrekkelijke koopcentra hebben."

Door Annekée Cuppers

Privé shoppen, bezorg- en afhaalmogelijkheden, speciale websites, modeshows op social media. Marieke ziet dat veel ondernemers in deze moeilijke tijd erg hun best doen creatief in te spelen op de situatie. Als wethouder voor economische zaken heeft ze wekelijks contact met verschillende ondernemersverenigingen en industriekringen en houdt zo een vinger aan de pols. "Tot nu toe heb ik geen signalen ontvangen van ondernemers die op een faillissement afstevenen maar dat is nu misschien nog niet zichtbaar. Een aantal ondernemers ziet hun omzet zelfs dalen naar nul en dan is het wel heel heftig wat er op je afkomt. Ook sommige inwoners van Oost Gelre zien hun inkomen dalen of weten niet of ze in de toekomst nog werk hebben. Tegelijkertijd zijn er ook mensen voor wie het werk en salaris wel gewoon doorgaan. Van hen hopen we dat ze ook gewoon doorgaan met hun bestedingen én dat ze dat vooral doen in hun eigen woonplaats."

'Als er nu

ondernemers

in het centrum

wegvallen is

dat desastreus

voor de

uitstraling

van je

koopcentrum

waardoor

je ook weer

minder

toeristen trekt'


In evenementengemeente Oost Gelre komt het verbod op evenementen extra hard aan. Niet alleen alle evenementen tot 1 juni zijn afgelast of doorgeschoven naar volgend jaar, ook een aantal grotere en kleinere evenementen later in het jaar is al op voorhand afgeblazen. "Dat heeft niet alleen te maken met de lange voorbereidingstijd die hieraan vooraf gaat, maar ook met het feit dat lokale evenementen grotendeels door lokale ondernemers gesponsord worden. Organisaties en verenigingen willen nu niet de hand ophouden bij ondernemers die het toch al zo lastig hebben. Die sociale verbondenheid is in Oost Gelre erg sterk aanwezig en dat maakt het systeem heel kwetsbaar."

Door het afgelasten van evenementen en het sluiten van toeristische attracties komen er voorlopig ook geen toeristen naar Oost Gelre. "We hebben nu geen inkomsten uit de toeristenbelasting waardoor we weer minder kunnen investeren in het aantrekkelijk maken van de koopcentra. In de afgelopen jaren hebben we gelukkig veel leegstand kunnen wegwerken maar als er nu winkeliers en andere ondernemers in het centrum wegvallen, is dat desastreus voor de uitstraling van je koopcentrum waardoor je ook weer minder toeristen trekt. Als gemeente kunnen we de subsidiegelden van de evenementen die nu niet doorgaan op een andere manier inzetten voor de promotie van Lichtenvoorde en Groenlo na de coronacrisis maar dan moeten die ondernemers er nog wel zijn. Daarom moeten we juist nu de ondernemers helpen deze periode te overbruggen, want weg is in deze tijd echt weg."

Behalve dat je met je lokale aankopen bijdraagt aan de leefbaarheid van Oost Gelre, heb je er zelf ook nog voordeel van, weet de wethouder nog te vertellen. "Soms ontkom je er niet aan online te kopen maar vaak kun je prima in je eigen woonplaats terecht. Het zal je verrassen hoeveel er hier te koop is. Heb je toch eens een verkeerde aankoop gedaan, dan verdoe je geen tijd met terugsturen en achter je geld aan moeten. Lokale winkeliers verkopen mooie producten, hebben hart voor hun zaak en omdat ze je persoonlijk kennen, doen ze over ruilen of je geld terug niet zo moeilijk en dat is toch ook wat waard."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding