Han Ressing, voorzitter van Erix Lievelde. Foto: Theo Huijskes
Han Ressing, voorzitter van Erix Lievelde. Foto: Theo Huijskes

De coronacrisis en het amateurvoetbal

Ook de belangrijkste bijzaak in het leven wordt getroffen

Door Theo Huijskes

REGIO - Voetbal is nog steeds volkssport nummer één. En dat zelfs, zij het op een totaal andere manier, in een tijd dat de coronacrisis iedereen op deze planeet raakt. De voetbalsport, ook bekend als de belangrijkste bijzaak in het leven, blijft ook in deze bizarre tijd de gemoederen van jong en oud bezighouden. In deze editie van uw weekkrant, alsmede in de editie van de komende week, wordt u als lezer meegenomen bij een rondgang langs de nu nog acht bestaande amateurvoetbalclubs in Oost Gelre en Beltrum.

Ons hier beperkende tot het amateurvoetbal, is het in ieder geval al einde seizoen 2019-2020. Dat heeft de nodige gevolgen. Competities worden niet uitgespeeld en alle, in het huidige seizoen bereikte resultaten zijn niets meer waard. Daarnaast komen clubs mogelijk in de problemen. Een en ander onder meer omdat de sportkantines lang zijn gesloten en naast het ontbreken van overige inkomsten tal van lasten gewoon doorgang vinden.

Solidariteit is nodig om uit de crisis te komen
"Op dit moment is het te hopen dat wij als club en in het bijzonder onze leden gezond blijven. Hoe het verder organisatorisch en met name financieel uitpakt, is minder belangrijk", aldus Leo Groeneveld, voorzitter van Longa '30. "Ik hoop dat bij deze club, alsmede in de gehele gemeente Oost Gelre het alom aanwezige aspect solidariteit, straks wanneer het echt nodig is, hoogtij gaat vieren. Zo betalen wij onze, op de loonlijst staande trainers gewoon door, maar daar staat tegenover dat wij wel verwachten dat zij straks dan ook op ieder gewenst moment hun verantwoordelijkheid nemen. Ook clubvrijwilligers, die decennia achtereen deze club hebben geholpen en daarvoor een kleine vergoeding krijgen, willen wij niet van de ene op de andere dag dat zakcentje afnemen. Gelukkig zijn wij geen armlastige vereniging, maar dat wij al die weken en mogelijk maanden de kantineopbrengsten moeten missen, scheelt uiteraard een behoorlijke slok op de borrel. Wat de contributiebetaling betreft, verwacht ik geen problemen. Hier komt het gelukkig nog voor dat de leden zich echt verbonden voelen met de club. Maar mochten er gezinnen zijn, die privé reeds getroffen zijn door de huidige crisis en daarnaast bijvoorbeeld jeugdleden hebben voetballen bij onze club, dan is daar altijd een mouw aan te passen. Bovendien verwacht ik ook dat de gemeente ons daarbij tegemoetkomt door als gevolg van deze crisis een stukje passende toegeeflijkheid te tonen."

Han Ressing, voorzitter van Erix in Lievelde, laat weten dat er op dit moment belangrijkere zaken spelen dan voetbal. "Het is natuurlijk een open deur, maar de gezondheid staat voorop en daarnaast is het belangrijk dat straks de economie deze gigantische tegenslag overwint. Als club komen wij deze crisis wel te boven. Daar twijfel ik geen moment aan. Immers wij moeten er nu niet alleen met ons allen staan, maar wij moeten het ook met ons allen doen. Wat de financiële kant van de zaak betreft, hebben wij gelukkig voldoende vet op de botten om de terugval van de kantineopbrengsten en dergelijke op te vangen. Dankzij ons verenigingsbeleid in de afgelopen jaren, hebben wij een buffer opgebouwd en daar redden wij het wel mee. Daarom hoeven onze betaalde trainers, schoonmaaksters en anderen niet de dupe te worden omdat er gekort moet worden op hun financiële tegemoetkoming, laat staan dat deze stop wordt gezet. Ook verwacht ik geen teruggang in contributie- en sponsorinkomsten."

Wij kunnen wel een stootje hebben
"Vanwege de coronacrisis hebben wij helaas ons sportpark De Sonders in zijn geheel moeten afsluiten voor zowel kinderen als ouders. Echter de verdere aanleg en inrichting van het vitale sportpark ondervindt geen enkele onderbreking", laat William Slotboom, voorzitter van VIOS Beltrum weten. Zoals bekend is de totstandkoming van het vitale sportpark een initiatief van de Stichting Survivalrun Beltrum. Een unicum in deze regio, dat vorm en inhoud krijgt dankzij een samenwerkingsovereenkomst tussen acht maatschappelijke organisaties en verenigingen. "De officiële opening was gepland op zaterdag 9 mei, maar mede door de coronacrisis gaat dit heuglijke gebeuren ook niet door. Als voetbalclub richten wij ons op het nieuwe seizoen. Maar zelfs wat dat betreft, is het nog maar afwachten of er op het daarvoor aangewezen moment daadwerkelijk kan worden getraind en gevoetbald. Vooralsnog hebben wij te maken met de huidige troosteloze situatie. In financieel opzicht maak ik mij geen zorgen. Wij lopen natuurlijk veel inkomsten mis. Denk daarbij alleen nog maar aan de opbrengsten van onze kantine. Maar neem van mij aan dat VIOS wel een stootje kan hebben. Daarom hoeven wij ook niet te korten op de salarissen van trainers, de vergoedingen voor vrijwilligers en dat soort zaken. Ook ben ik er helemaal van overtuigd dat onze leden gedurende het coronatijdperk er geen probleem van maken om de contributie te blijven betalen."

Bij de aan een algemene, officiële fusie werkende vereniging HMC '17 heerst vooralsnog veel onduidelijkheid over de gevolgen van de coronacrisis. "Wij hebben namelijk nog steeds te maken met twee zelfstandige verenigingen: KSH en VVM", vertelt HMC '17-voorzitter Maja Visschers. "Wat betreft het uitstekend functionerende samenwerkingsverband is het huidige seizoen 2019-2020 het derde jaar bij de junioren en het eerste jaar bij de senioren. Op dit moment wordt er nog steeds gewerkt aan een algehele fusie, die op de eerste plaats de leefbaarheid in de beide kernen Harreveld en Mariënvelde ten goede moet komen. Ondanks dat daarvoor in aanmerking komende trainers en anderen gewoon worden doorbetaald, vertrouwen wij er helemaal op dat de leden van beide clubs, ook al is het alleen maar ter ondersteuning van het totale clubgebeuren, de contributie gewoon blijven betalen. Dit zeker omdat wij nu geen kantine- en andere inkomsten hebben, terwijl de vele gebruikelijke lasten dan wel onkosten gewoon doorgang vinden."

Volgende week: RKZVC, KSV, Grol en Grolse Boys.

William Slotboom, voorzitter van Vios B. Foto: Theo Huijskes