De gemeente ziet geen mogelijkheden om Vitelco te dwingen te vertrekken uit de kern van Lichtenvoorde. Foto: Kyra Broshuis
De gemeente ziet geen mogelijkheden om Vitelco te dwingen te vertrekken uit de kern van Lichtenvoorde. Foto: Kyra Broshuis Kyra Broshuis

Verplaatsing Vitelco financieel niet haalbaar

LICHTENVOORDE - Wethouder Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre heeft de raad geïnformeerd over de voortgang van de problemen rondom Vitelco in Lichtenvoorde. De fractie van OOG diende in december een motie in die unaniem werd aangenomen. Daarin riep OOG op om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor verplaatsing van het bedrijf vanuit het centrum in Lichtenvoorde naar een andere plek, bijvoorbeeld op een industrieterrein elders in de gemeente.

Door Kyra Broshuis

Vele miljoenen
“Op 15 januari 2020 is er een bestuurlijk overleg geweest bij Vitelco/HPT. Tijdens dit overleg is er gesproken over de lopende vergunningprocedures en over een mogelijke verplaatsing van het bedrijf. De heer De Bie, directeur bij Vitelco, gaf tijdens het gesprek aan dat een verplaatsing van het bedrijf wat hen betreft niet aan de orde is”, legt de wethouder uit. “Het bedrijf wil namelijk investeren in het treffen van extra geurmaatregelen, waarvoor de procedure loopt. De heer De Bie wilde, ondanks mijn verzoek, geen bedrag noemen voor een eventuele verplaatsing. Volgens hem zou een bedrag ‘een eigen leven gaan leiden’. Tijdens een bestuurlijk overleg in het voorjaar van 2019 heb ik met de heer De Bie gesproken over mogelijke verplaatsing. Destijds heb ik, onder voorbehoud van instemming van het college van B&W en de gemeenteraad, een bod gedaan van € 3.500.000,-. Daar werd afwijzend op gereageerd en zonder een concreet bedrag te noemen liet de heer De Bie weten dat het gat tussen aanbod en vraag vele miljoenen euro’s is.”

Geen geld vanuit de provincie
De wethouder heeft een schatting gemaakt op basis van ingewonnen informatie en eigen kennis. Daar komt een een bedrag uit van 7 miljoen voor nieuwbouw. “Dan gaat het alleen om de leerlooierij. De grondaankoop zit daar nog niet bij in. Als het hele bedrijf, dus inclusief HPT en de waterzuivering, is de schatting tussen de 10 en 15 miljoen euro. De provincie heeft al eerder aangegeven dat er geen mogelijkheid is voor een financiële bijdrage voor de bedrijfsverplaatsing.”

Goed gesprek
Door het coronavirus is de fysieke inloopmiddag/-avond rondom de maatwerkvoorschriften geur geschrapt. Van het geboden alternatief (telefonisch contact en/of e-mail contact) is inmiddels door diverse buurtbewoners gebruik gemaakt. “Als college van B&W hebben wij de wens liggen om met een delegatie van de buurt een informeel gesprek te voeren. Om los van de formele stappen eens een goed gesprek met elkaar te voeren. In het college is dit uitgebreid besproken en namens het college zal naast mijn persoon ook wethouder Frank aansluiten bij het gesprek. Door het coronavirus is een fysieke bijeenkomst voorlopig niet mogelijk. Wij beraden ons op een alternatief en zullen dit uiteraard voorleggen aan de delegatie van de buurt”, zo laat Porskamp weten.

Teleurstelling
De buurtbewoners zijn teleurgesteld. “Uiteraard wil het bedrijf niet verhuizen. Als ze met minimale investeringen een nieuwe vergunning kunnen krijgen, ontbreekt bij hen de noodzaak”, zo schrijven buurtvertegenwoordigers in een reactie. “We kunnen ons niet voorstellen dat er geen subsidiemogelijkheden zijn voor verplaatsing van het bedrijf. Er is te weinig moeite gedaan dit te onderzoeken; zo proeven we uit de uitleg van de wethouder. We hebben de uitnodiging voor een gesprek ontvangen en staan als buurt ook open voor een gesprek. Maar daar moeten dan wel alle partijen, dus een afvaardiging van het college, de ODA, de GGD en de buurt bij aanwezig zijn om ruis te voorkomen. Het blijft onbegrijpelijk hoe er met de gezondheid en veiligheid van honderden omwonenden en bedrijven wordt omgesprongen. Dit staat toch niet in verhouding met het economisch belang van één bedrijf.”

Wordt vervolgd.