De motie van Jerry van der Meulen van D66 werd positief ontvangen.
De motie van Jerry van der Meulen van D66 werd positief ontvangen. pr

Gemeenteraad steunt oproep om minderjarige vluchtelingen op te vangen

OOST GELRE - Het college van de gemeente Oost Gelre sluit zich aan bij de Coalitie of the Willing; een samenwerkingsverband van verschillende Nederlandse gemeenten. Het doel van die Coalitie is te (laten) onderzoeken hoe de aangesloten gemeenten vluchtelingen kunnen opvangen. Het gaat om alleenreizende minderjarige vluchtelingen die nu in kampen in Griekenland zitten. De motie van D66 werd door alle partijen gesteund met uitzondering van de VVD.

Door Kyra Broshuis

Niets doen is geen optie
“De regering niet van plan is om minderjarige vluchtelingen uit Griekse kampen naar Nederland te halen. Duitsland wel bereid is om kinderen onderdak te bieden uit de overvolle opvangkampen in Griekenland”, zo schrijft Jerry van der Meulen van D66. “Het lot van deze kwetsbare kinderen gaat ons allemaal aan. Het leveren van adequate hulp en bescherming is een complexe uitdaging en niets doen is geen optie. Nederland moet haar verantwoordelijkheid nemen en voorzien in de opvang van vluchtelingen. Ook Oost Gelre moet daar, naar vermogen, aan bijdragen”, zo zegt Van der Meulen.

Sympathiek
Het CDA is het daar mee eens maar, de staatssecretaris denkt daar anders over, zegt voorman Niek Bragt. “Wij vinden het wel belangrijk dat het signaal wordt opgepikt en we steunen dit voorstel.” Ook OOG vindt het een sympathiek voorstel en spreekt haar steun uit. NLog wil meedoen in het afgeven van een positief signaal, zo verwoordt Gerard Klein Gunnewiek. De PvdA ziet een mogelijkheid voor een bescheiden maar actieve rol. “Juist in deze crisistijd wordt de schrijnende situatie daar alleen maar erger. We steunen deze motie van harte”, zegt Richard Klein Tank.

Omgekeerde volgorde
De VVD laat een iets ander geluid horen. Voorman Kees Porskamp hierover: “Deze motie raakt een politiek probleem dat onze gemeentegrenzen ver te boven gaat en dat zijn oorsprong vindt in een bijna 10 jaar durende burgeroorlog in Syrië. Dit leidt tot een constante vluchtelingenstroom. Je kunt vraagtekens zetten bij de opvang in de regio. Daar zijn steenrijke olielanden en je kunt je afvragen in hoeverre zij hulp bieden en hun verantwoordelijkheid nemen. Deze motie komt voort uit het verzoek van Griekenland om vluchtelingen op te nemen. Wat ons betreft is de weg dat er vanuit de Europese lidstaten opvang geregeld moet worden. Het kabinet zal dan de vluchtelingen verder over het land verdelen. Als wij als gemeente Oost Gelre daarvoor in aanmerking komen, moeten we daaraan meewerken. Wij kunnen deze motie nu niet steunen want dit is de omgekeerde volgorde.”

De motie

wordt

gesteund

door alle

partijen,

behalve

de VVD

Namens het college zegt burgemeester Bronsvoort dat de verantwoordelijkheid genomen wordt en dat het college zich zal aansluiten bij de Coalitie of the Willing. “In de regio Achterhoek is ook Winterswijk dit van plan. Wij willen dit signaal, net als de meerderheid van de raad, van harte ondersteunen.”