Een impressie van de geplande nieuwbouw door Van der Heijden Architecten.
Een impressie van de geplande nieuwbouw door Van der Heijden Architecten. Van der Heijden Architecten

Raad stemt in met financiering plan Hof aan de Dijkstraat

LICHTENVOORDE - De ontwikkeling van de Dijkstraat in Lichtenvoorde is een langjarig probleem in de gemeente Oost Gelre. Maar er gloort hoop aan de horizon want de gemeenteraad heeft ingestemd met het financieringsplan van Hof aan de Dijkstraat.

Eind 2017 is de visie Hof aan de Dijkstraat vastgesteld door de raad. Deze visie is de basis geweest voor de openbare aanbestedingsprocedure die van medio 2019 tot begin 2020 heeft gelopen (concessie voor werken). Deze aanbestedingsprocedure heeft drie inschrijvingen opgeleverd, waarvan twee geldige inschrijvingen. Na de beoordeling van de inschrijvingen is de concessie gegund aan WWW Ontwikkeling BV i.o. Zoals vooraf bekend was, brengt de ontwikkeling van het plangebied een negatief kostenplaatje met zich mee.

Huur- en koopwoningen
Er worden 25 grondgebonden woningen gebouwd in het goedkope en middensegment. In het plangebied zijn in de huidige situatie 5 woningen aanwezig. Deze worden herontwikkeld; per saldo worden er dus 20 woningen toegevoegd aan het gebied. Er komen 12 huurwoningen aan de Dijkstraat, 8 seniorenwoningen (huur en/of koop) op het hof en 5 koopwoningen aan de Koemstraat. Van de huurwoningen vallen 10 woningen onder de huurtoeslaggrens. Het beschikbaar stellen van krediet voor dit plan is essentieel voor de doorgang van het project. Het plan waarmee WWW Ontwikkeling BV i.o. heeft ingeschreven, heeft een negatieve inschrijfsom van € 1.999.999.

1 miljoen uit algemene reserve
Om de realisatie van het project Hof aan de Dijkstraat mogelijk te maken is dus een bijdrage noodzakelijk van 1.999.999,00 euro. De hoge bijdrage is vooral het gevolg van de noodzakelijke verwerving van de huidige panden met een totale WOZ-waarde van ruim 2,7 miljoen euro en de bewuste keuze om te bouwen naar behoefte en niet te kiezen voor luxere koopwoningen. De investering dient in eenmaal ten laste te worden gebracht van de algemene reserve. Naast de dekking, zoals voorzien in de meerjarenbegroting 2020-2023 een bedrag van 500.000 euro is er dus een aanvullend bedrag van 1,5 miljoen euro noodzakelijk. Voor deze 1,5 miljoen euro doet het college een verzoek bij de provincie voor de subsidie Steengoed Benutten van 499.999 euro en het restant van 1 miljoen moet gedekt worden uit de algemene reserve.

Alleen NLog is tegen
Het CDA stemt in met de bijdrage van 1,5 miljoen euro. “WWW Ontwikkeling BV heeft een goed plan geleverd. Een bijdrage van de gemeente is nodig en 2 miljoen euro is natuurlijk veel geld maar we gaan ervan uit dat de provincie 5 ton voor haar rekening neemt. Natuurlijk was het financieel beter geweest het plan vol te bouwen met dure appartementen maar er is juist behoefte aan goedkopere woningen. Daarom is die 1,5 miljoen verantwoord”, zegt Walter Leemreize namens het CDA. Ronald Willering van OOG vindt dat er nu snel actie ondernomen moet worden en is blij dat er nu een eind komt aan een lange discussie. De partij stemt in. Ook D66 stemt in net als de VVD. Het raadsvoorstel kan ook op instemming rekenen van de PvdA al heeft deze partij wel veel moeite met ‘de forse greep van 1,5 miljoen uit de algemene reserves’. “En die oplevering, is die nu over 3, 5 of 7 jaar? Waarom moet het zolang duren?”, vraagt Annelies Donderwinkel van de PvdA.Nieuwe Liberalen og vindt dat er te weinig mensen voor te veel geld gehuisvest kunnen worden op het plan. De realisatietermijn is voor de partij te lang en de NLog stemt dan ook niet in met het voorstel.

Nog steeds niet zeker
Wethouder Marieke Frank legt uit dat er nog steeds onzekerheden zijn zoals de subsidie en het feit dat niet niet alle gronden aangekocht zijn. “We zijn echter wel verder dan ooit. Het bedrag van 2 miljoen euro is heel veel geld maar het idee dat het veel goedkoper zou zijn als we het anders zouden invullen, is een illusie. De panden en gronden moeten worden aangekocht en die hebben een bepaalde waarde. Er moet gesloopt én gebouwd worden. Dat 60% van de woningen onder de huurtoeslag gebouwd moet worden, maakt het slechts iets duurder. Maar voor 2 miljoen zijn we ook klaar, er komen geen andere kosten bij. Het voornemen is om te starten op woensdag na de Lichtenvoordse kermis. In mei willen we weten of het definitief doorgaat. Een totale termijn van ongeveer drie jaar is dan normaal.”