REM-slaap

Bij de persconferentie in het gemeentehuis in Lichtenvoorde vroeg de Achterhoek Nieuws-correspondente voor gemeentelijke zaken, Kyra Broshuis, aan burgemeester Annette Bronsvoort of ze het gevoel had dat de gemeente de afgelopen weken goed had gehandeld met betrekking tot de coronacrisis. Of dat ze terugblikkend vond dat zij en haar wethouders zaken anders had aan kunnen pakken.

De burgemeester reageerde als door een bij ("waarvan er trouwens veel te veel zijn", had ze een week eerder gezegd in een skype-gesprek over de imkerij) gestoken. Waar de correspondente het lef vandaan haalde om zoiets te vragen. "Je bent een slecht journaliste", zei de eerste burger. "Je werkt voor Achterhoek Nieuws, de uitgever van de Elna en de Groenlose Gids. Nepnieuwsmedia. Als jullie over een paar jaar failliet zijn, dan weet iedereen dat ik gelijk heb."
"Hebt u al gedoneerd trouwens?", vroeg Kyra.
De burgemeester reageerde niet eens, maar ging verder: "Wat iedere echte Oost Gelrenaar weet, is dat ik het perfect heb aangepakt. Wij hebben er last van dat de gemeenten Berkelland en Winterswijk veel te laks hebben gereageerd en bovendien informatie voor ons achterhouden."

Zij beloofde met name haar Berkellandse collega Joost van Oostrum stevig aan te spreken. Om in één keer door te gaan over hem: "Die Van Oostrum is trouwens alleen maar benoemd omdat het een man is, dat snapt iedereen. Als hij een vrouw was geweest, had hooguit één gemeenteraadslid zijn vertrouwen in hem uitgesproken destijds."
En ook Joris Bengevoord van de gemeente Winterswijk kreeg ervan langs: "Als hij gewoon hetero was geweest, was hij nu schoonmaker geweest in het pretpark van zijn ex-vriend."
Toen de burgemeester weer enigszins tot haar bedaren was gekomen, zei ze dat het nu belangrijk is dat de wetgeving wapenvergunning wordt versoepeld. "Zodat elke bewoner van Lichtenvoorde, Groenlo, de kerkdorpen, de buurtschappen en het buitengebied zichzelf en zijn familie kan verdedigen. Want het enige wat een slecht virus kan stoppen is een goeie Achterhoeker - en die wonen hier! - met een wapen."

Toen sloot de burgemeester af met de mededeling dat er geregeerd moest worden en dat ze een van haar medewerkers in het kruis ging grijpen. Correspondente Broshuis kweet zich van haar taak en vroeg of ze al concreet kon zeggen bij wie ze dat ging doen. Mevrouw Bronsvoort gaf geen antwoord, behalve: "Ik heb Etos, DA en Kruidvat opdracht gegeven om de voorraad wattenstaafjes te verhogen."

De radiowekker gaat. Er is een mooi nummer op: Losing my religion. Ik heb nog twee uur om wat te schrijven.