Bij het tellen van de verschillende soorten nachtvlinders wordt gebruik gemaakt van een speciale LedEmmer.
Bij het tellen van de verschillende soorten nachtvlinders wordt gebruik gemaakt van een speciale LedEmmer. Henk de Vries

Help mee nachtvlinders tellen in Oost Gelre

OOST GELRE - De Vlinderstichting start met een nieuw project in Oost Gelre: nachtvlinders tellen. Bijzonder is de nieuwe aanpak: tellen met een LedEmmer. Deze wordt aan deelnemers aan het project kosteloos ter beschikking gesteld.

De LedEmmer heeft een led-lamp waarmee vlinders 's nachts gelokt worden. 's Ochtends worden de aanwezige vlinders bekeken en weer losgelaten. Zo kun je vlinders tellen en krijg je een indruk van de soortenrijke groep nachtvlinders. In geheel Nederland zijn dat er ongeveer 850 soorten. De gemeente Oost Gelre vraagt meer aandacht voor biodiversiteit en insecten en wil daarom dit project ondersteunen.

Inmiddels zijn er in Oost Gelre een aantal aanmeldingen, maar De Vlinderstichting zoekt nog enkele extra vrijwilligers die het leuk lijkt om gedurende drie jaar nachtvlinders te volgen. Je hoeft hiervoor maar vrij weinig te weten van nachtvlinders. Met behulp van een foto en een app op je smartphone (bijvoorbeeld ObsIdentify) worden de vlinders automatisch herkend. Maar ook zonder app kunnen mensen meedoen.

Bijeenkomsten zijn momenteel niet mogelijk, maar men kan aan de slag met begeleiding op afstand. Vooral omdat je kunt beginnen in de eigen tuin lijkt dit een geschikt moment om te starten. Meer informatie staat op www.vlinderstichting.nl/NVT.

Lente-orvlinder.
Heidewortelboorder.