Niet stilvallen!

In deze tijd van de corona crisis is het overal letterlijk en figuurlijk erg stil. Op straat, parken en in de winkels moet dat ook en het is erg fijn om te zien dat zoveel mensen, ook in Oost Gelre, zich aan de regels houden; zoveel mogelijk thuis, 1,5 meter afstand.

Maar noodgedwongen is het daarom bij veel van onze oudere inwoners ook erg stil. Kinderen, familieleden, vrienden kunnen en mogen niet op bezoek komen. De eenzaamheid kan dan parten gaan spelen en daar word je niet gelukkiger van. Maar gelukkig zien wij als fractie in onze eigen gemeente Oost Gelre hele mooie voorbeelden van hoe we toch (op een slimme manier) met elkaar in contact kunnen komen en blijven. Daar mogen we trots op zijn! De crisis zal naar verwachting nog wel even duren. Laten we daarom proberen ons sociale leven niet stil te laten vallen, hou ook hierin vol! Wanneer u zich eenzaam voelt, verlegen zit om een praatje, mag u ons gewoon bellen!

Wij willen als fractie graag eenieder een hart onder de riem steken in deze moeilijke tijden.

Digitale raad
Veertien april jongstleden hadden we vanwege corona een bijzondere raadsvergadering. Niet zoals gebruikelijk in de raadszaal, maar digitaal via beeldschermen, vanuit de individuele huiskamers, zolderkamers en kantoortjes van de 21 raadsleden van Oost Gelre. Wanneer de raad geen besluiten kan nemen, vallen heel veel zaken, zoals de vele bouwprojecten die bij onze gemeente in de pijplijn zitten, stil.

Dit kunnen we, zeker nu we te maken hebben met een crisis, niet gebruiken. Voor onze lokale economie en onze burgers is het belangrijk dat deze projecten zo snel mogelijk opgepakt worden en doorgaan. De CDA-fractie heeft er vanaf het begin van de crisis op gehamerd dat de besluitvorming in de raad door moet gaan. We zijn daarom erg blij dat we uiteindelijk toch als raad via de digitale snelweg, besluiten konden nemen.

Hof aan de Dijkstraat
Eén van de projecten die niet stil moeten vallen is het 'Hof aan de Dijkstraat' in Lichtenvoorde. Een raadsvoorstel hiervoor stond dus op de agenda van de digitale raadsvergadering van 14 april. In de aanbesteding van dit project is de concessie gegund aan WWW Ontwikkeling BV. Een combinatie van lokale/regionale (bouw)ondernemers, en daar zijn wij als fractie erg blij mee! Mooi om te zien dat lokale/regionale ondernemers dergelijke uitdagingen aan gaan!

WWW Ontwikkeling BV heeft een kwalitatief en programmatisch goed plan neergelegd. Veel groen, duurzaam en een programma waaraan in Lichtenvoorde behoefte is: starters, jonge gezinnen/stellen en senioren. Erg blij zijn we met het realiseren van de tien huurwoningen die onder de huurtoeslag vallen. Waar woningbouwcoöperaties als Pro Wonen en de Woonplaats nagenoeg niets bouwen in Oost Gelre, laat ook dit initiatief zien dat er wel degelijk markt is voor huur.

Vanaf het begin was duidelijk dat voor deze ontwikkeling, met deze kwaliteit en dit woningbouwprogramma, een bijdrage van de overheid/gemeente nodig is. De gemeentelijke bijdrage blijkt € 1,5 miljoen te zijn en dat is natuurlijk veel geld. Financieel was het veel aantrekkelijker geweest om in dit plan vol te bouwen met dure/luxe koopwoningen/appartementen. Maar daar hebben wij als CDA bewust niet voor gekozen. Wij vinden het erg belangrijk dat we bouwen naar behoefte. En dat dat doen we met dit plan, dus koop- én huurwoningen bouwen voor jongeren, jonge gezinnen/stellen en senioren.

Daarom is wat het CDA betreft de gemeentelijke bijdrage van € 1,5 miljoen maatschappelijk verantwoord. Het CDA heeft daarom van harte ingestemd met dit raadsvoorstel.


Fractie CDA Oost Gelre:
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
Rene Plaggenburg 06-53395335