Sert Spangenber, Rob Schilders, Mirjam Kruip van Erix en Hans Mooiy van Pacelli:
Sert Spangenber, Rob Schilders, Mirjam Kruip van Erix en Hans Mooiy van Pacelli: "Samen ben je altijd sterker"

1989: Leden Erix en Pacelli beslissen over fusie.

Naast handbalvereniging Erix heeft ook Pacelli uit Zieuwent haar thuiswedstrijden in de Hamalandhal gespeeld. Op verzoek van Erix (160 leden) kwamen beide besturen medio maart 1989 bij elkaar om zich te oriënteren over een eventuele fusie. "Samen ben je natuurlijk altijd sterker", verduidelijkt Erix voorzitter Rob Schilders de hoofdreden voor dit verzoek. Onder een nieuwe naam en in een andere outfit willen beide verenigingen in de toekomst naar buiten treden.

Ook voor Pacelli kwam het verzoek van Erix niet ongelegen. Het ledenaantal, ongeveer 70, loopt ieder jaar iets terug waardoor de oudsten uit lagere teams in hogere teams geplaatst worden. Met als gevolg dat de lagere teams verzwakken, meer wedstrijden verliezen en het handbal plezier dus een langzame dood sterft

"Een fusie houdt onder meer in dat je meer leden van dezelfde leeftijdsgroepen krijgt en er teams op de oude basis, dus goede en minder goede spelers. Fusie houdt ook in dat het bestuur versterkt wordt. Je beschikt over meer mensen, die een training kunnen verzorgen, een team coachen en je hebt bovendien meer scheidsrechters. Ook de zaaldiensten kunnen daardoor beter ingedeeld worden. De eigen sfeer van die Pacelli altijd gekenmerkt heeft, zal beslist niet verdwijnen. Kortom, wij denken dat een fusie op korte termijn ten goede zal komen aan alle handballers en handbalsters", aldus Linet klein Holkenborg, als secretaresse de mening van het bestuur van Pacelli.

"Beide besturen stonden en staan dan wel positief tegenover een samenwerking, maar er moet eerst gepraat worden met de achterban", vertelt Rob Schilders. Volgens beide partijen staan ook de leden welwillend tegenover een fusie. "Alhoewel wij beslist niet over één nacht ijs willen gaan. Er zal nog heel wat overleg met Pacelli plaats moeten vinden", meent de Erix-voorzitter. Na een bijzondere ledenvergadering van Erix in maart 1989 hebben de leden het bestuur toestemming gegeven om met Pacelli verder te praten over een fusie tussen beide verenigingen.

Na deze toestemming zijn er enkele vergaderingen met Pacelli geweest en daarin kwamen een aantal punten aan de orde die voor beide verenigingen van zeer groot belang waren. Over deze punten kon geen overeenstemming worden bereikt en daarom hebben de beide besturen besloten om maar te stoppen met het overleg en af te zien van een fusie.

Enkele van deze redenen waren dat competitie ook gedeeltelijk in de nieuwe sporthal te Zieuwent gespeeld zouden worden, Erix wilde alle competitiewedstrijden in Lichtenvoorde behouden. Ook de trainingslocatie bleken een struikelblok te zijn. Pacelli wilde de trainingen in Zieuwent hebben, Erix wilden wel enkele maar niet veel. "Dit waren twee punten waar we beide op onze standpunten bleven staan, en hierdoor is volgens ons geen fusie mogelijk", aldus het Erix bestuur.