OOGenblik na de gemeenteraad van 14 april

De gemeenteraad van Oost Gelre schreef dinsdagavond geschiedenis door voor het eerst digitaal te vergaderen en rechtsgeldige besluiten te nemen. Als OOG hebben we een beetje ervaring opgedaan in onze eigen digitale fractievergaderingen, maar met 28 personen is het toch wel even anders. Het blijft belangrijk, juist in deze moeilijke tijden, dat de raad het college blijft controleren: u kunt er als burger op rekenen dat OOG dit, ondanks de moeilijke omstandigheden, zal blijven doen.

Maar eenvoudiger is die controlerende functie van de gemeenteraad er niet op geworden. Zo is het vragenuur, dat bedoeld is om vragen te kunnen stellen aan het college over onderwerpen die niet op de agenda staan, maar wel actuele nieuwswaarde hebben, ingeperkt. De vragen zijn wel gesteld, zij het schriftelijk, maar de antwoorden hebben we tijdens de vergadering niet kunnen ontvangen, deze komen een aantal dagen later via de mail. Hierbij wordt dan ook meteen de mogelijkheid ontnomen om eventueel verduidelijkingsvragen te kunnen stellen als de antwoorden van het college niet of onvoldoende zijn beantwoord.

Het aantal onderwerpen op de raadsagenda was, net als de vorige raadsvergadering, wederom zeer beperkt. Het motto van deze VVD-CDA-coalitie ('op volle kracht vooruit') uit zich volgens OOG vooral in veel woorden, maar te weinig daden. Dit vernemen wij ook steeds vaker van burgers. Toch werd er nog wel één stap voorwaarts gemaakt: het project Hof aan de Dijkstraat in het centrum van Lichtenvoorde werd bijna unaniem aangenomen. Het heeft lang geduurd maar de plannen kunnen de volgende fase in, er wordt subsidie bij de Provincie aangevraagd en we komen hiermee weer een stuk verder met het verfraaien van Lichtenvoorde via het programma 'Geef Lichtenvoorde Kleur', en daar werken wij als OOG graag aan mee.

Een stap terug werd echter gezet met een voorstel (van nog voor de coronacrisis) van wethouder Bonsen, om maar liefst €350.000,- vrij te maken voor extra ambtelijke flexwerkers. De gehele oppositie, inclusief OOG, gaf aan dit besluit te willen uitstellen omdat er door de huidige crisis veel onzekerheid is over de effectiviteit en de workload van de ambtenaren. Ook zal de toch al slechte financiële positie van de gemeente door de crisis hierdoor alleen maar verslechteren. Maar helaas: VVD en CDA bleken niet gevoelig voor de talloze argumenten van de oppositie.

Aan het eind van de raadsvergadering kwam er nog een prima motie van D66 waarbij de raad het college opriep om het kabinet te overtuigen dat er in Nederland en ook in Oost Gelre plaats moet zijn voor een aantal alleenstaande vluchtelingenkinderen. De motie werd bijna unaniem gesteund, helaas stemde de VVD tegen.

Dit was de eerste raadsvergadering van burgemeester Bronsvoort in haar tweede ambtstermijn, een vergadering die eigenlijk daarom wat extra aandacht en felicitaties had verdiend, maar in deze moeilijke tijd kwam dit niet aan de orde. OOG wil dit echter niet onopgemerkt laten en wenst mevrouw Bronsvoort alle goeds en succes voor de komende jaren als burgemeester van onze mooie gemeente Oost Gelre. Wij rekenen op een fijne samenwerking zoals we dat ook de afgelopen jaren hebben ervaren.

De complimenten gingen tijdens deze raadsvergadering naar de technici van de gemeente. De raadsvergadering was, ondanks af en toe een vertraging in beeld en geluid, ook voor de belangstellenden thuis toch goed te volgen. OOG ziet echter wel weer uit naar 'normaal' vergaderen waarbij een levendig debat ontstaat, met een gevulde publieke tribune en dat we elkaar ook weer kunnen aankijken als we met elkaar spreken.

Blijf gezond!


Namens de fractie van OOG,
Ronald Willering
René Hoijtink
Freek Jansen
José Konings
Paul Wallerbos