Annemiek Dekkers (links) en Marloes van der Berg onder de luifel van de groet- en ontmoetbus. Foto: Jos Betting
Annemiek Dekkers (links) en Marloes van der Berg onder de luifel van de groet- en ontmoetbus. Foto: Jos Betting Jos Betting

Een momentje bij familie in de groet & ontmoetbus

LICHTENVOORDE - Een opgepimpte voormalig SRV-wagen doet vanaf dinsdag 21 april officieel dienst als ontmoetingsplek voor cliënten van De Lichtenvoorde. De bus is 'coronaproof', slechts een plexiglazen wandje scheidt de cliënt van zijn familie. De mobiele ontmoetingsbus rijdt van locatie naar locatie, om dierbaren een contactmoment te bezorgen.

Door Dinès Quist

"De cliënten hebben vaak hun familie al meer dan een maand niet gezien en hebben daar wel veel behoefte aan,"vertelt Annemiek Dekkers, medewerkster van team medezeggenschap cliënten. "De vraag vanuit het bestuur kwam, om na te denken over hoe we cliënten kunnen helpen in deze coronatijd. Samen met Marloes van den Berg, medewerkster innovatie, zijn we gaan brainstormen over hoe we het welzijn van de cliënten konden verbeteren. Elkaar ontmoeten is na veiligheid en gezondheid, essentieel voor een optimaal welzijn. We zijn gaan zoeken naar hoe we ontmoetingen konden gaan realiseren."

Een oude SRV-wagen, gedoneerd door De Feestfabriek en die al eerder dienst deed als 'Vraagbaak-bus', hebben de dames omgetoverd tot een lente-vrolijke ontmoetingsplek. De bestuurderscabine biedt plaats aan één of twee bezoekers. De cliënt zit tegenover zijn bezoeker(s), het enige wat hen scheidt is een plexiglazen wand. In het achterste gedeelte van de wagen staan bankjes die ruimte bieden aan een eventuele begeleider.

Emotionele ontmoeting
"Binnen een week konden we onze eerste proefrit al maken," vertelt Annemiek. "Alles was razendsnel geregeld, van vergunningen tot aan de corona-voorschriftkeuring. Het was hartverwarmend te merken hoe gemotiveerd iedereen was om de bus de weg op te krijgen."

Een paar mooie ontmoetingen heeft de groet- en ontmoetbus al op zijn naam staan. Tijdens een proefrit langs de Flierbeek in Lichtenvoorde en de Elfenbank in Ruurlo, heeft de bus al een aantal families een succesvol herenigingsmoment bezorgd. "Er kwamen veel emoties los tijdens het bezoek", vertelt Marloes, "Niet alleen bij de cliënten maar ook bij de families. Een moeder en zoon hielden hun handen tegen het raampje en het emotioneerde hen om elkaars warmte te voelen. Annemiek en ik zijn bij de bezoeken om te coördineren en nazorg te bieden aan de cliënten als dat nodig is. Na het bezoek maken we alles grondig schoon." Ook voor mensen die rolstoelafhankelijk zijn is een bezoekmoment mogelijk. Hiervoor rijden er drie busjes rond die voor hen toegankelijk zijn en ook coronaproof. De mobiele ontmoetingsbus reed afgelopen week in Lichtenvoorde, komt deze week in Groenlo en volgende week in Aalten. Ontmoetingen vinden plaats op afspraak.


www.delichtenvoorde.nl

De bus is gezellig ingericht met afneembare materialen, gezien vanaf de kant van de cliënt. Foto: Jos Betting
Door het plexiglas kun je de warmte van elkaars handen voelen. Foto: eigen foto