Het vergde enige vaardigheid om niet te knoeien met de glazen op stok. Foto: Annekée Cuppers
Het vergde enige vaardigheid om niet te knoeien met de glazen op stok. Foto: Annekée Cuppers Annekée Cuppers

Een periode van pionieren en uitproberen die goed uitpakte

Vervolg van de voorpagina

"Wat zijn de jaren voorbij gevlogen en wat zijn we trots op wat we hier samen met alle vrijwilligers in die tijd hebben neergezet!" Nog steeds vol passie voor hun geesteskind kijken André, Marloes en Jolien terug op de start van Den Diek 2.0. Jolien: "In 2015 namen we met meer enthousiasme dan echte uitgekristalliseerde plannen Den Diek over van de gemeente. In die periode was het vooral veel doen en uitproberen en dat bleek vaak goed uit te pakken. Het aantal vrijwilligers groeide gestaag van drie bij de start tot een vaste grotendeels zelfsturende club van 20 personen. Waar we vooral heel blij mee zijn is dat op een enkeling na, er in die vijf jaar ook bijna geen verloop is geweest onder de vrijwilligers."

Wat heeft het vijf jaar lang besturen van Den Diek het drietal gebracht?
André: "Je kunt beter vragen: wat niet?" Marloes vult aan: Vooraf hadden we geen vastomlijnd plan wat betreft de onderlinge samenwerking maar wat hebben we er van genoten. Ondanks dat het wel eens knapte, zijn we blijven praten met elkaar. Daardoor ontstond er een sfeer waarin we altijd open en eerlijk naar elkaar konden zijn. We hebben ontzettend veel mensen mogen ontmoeten en ontmoetingen mede mogelijk mogen maken, hoe gaaf is dat!"

Zijn er ook nog opmerkelijke zaken te noemen?
Daar weet penningmeester André wel wat over te vertellen. "Heel bijzonder vond ik het dat er bij een cultureel centrum dat iedere dag van 08.00 tot 23.00 uur zonder continue bezetting open is, ingebroken wordt. Vooral de eerste keer was er veel schade aan de automatische deuren. Ik dacht, kom dan voor elven dan had je zo naar binnen kunnen lopen, dat scheelt ons weer schade. Chapeau ook voor de gemeente die er voor gezorgd heeft dat alle schade via de verzekering netjes vergoed werd. Zelfs de schade aan het koffieapparaat. Dat bleek achteraf er helemaal niet bij te horen, maar dat wisten we toen niet. De samenwerking met de gemeente is ons sowieso honderd procent meegevallen, die hebben we echt als heel prettig en constructief ervaren."

Never change a winning team, dus waarom nu toch stoppen?
"Vijf jaar lang hebben wij ons ding gedaan, nu is het tijd om ruimte te maken voor iets nieuws." Wat dat precies inhoudt, is voor Jolien Weevers nog niet helemaal duidelijk. Zij is werkzoekende en was daarnaast onlangs gestart met de brandweeropleiding. "Vanwege de coronamaatregelen ligt dat programma nu stil. Het is afwachten wanneer dat weer kan worden opgestart." Voor André Langenberg wacht in het najaar een nieuwe uitdaging; hij wordt opa. "Daar kijk ik enorm naar uit. Mijn neef wilde zijn kleinkinderen wel brengen zodat ik daar alvast mee kon oefenen." En wat Marloes van den Berg betreft, zij gaat vanaf .... (datum) fulltime aan de slag bij haar andere project, Het Blok. "We gaan Het Blok wat anders insteken, met andere partijen samenwerken en een aantal wijzigingen doorvoeren. Daar gaat veel tijd en energie inzitten. Het afscheid bij Den Diek komt dan ook op een goed moment."

Hebben jullie nog een advies voor de nieuwe bestuursleden?
Jolien: "Uit de vele mailtjes waarin naar informatie gevraagd wordt die gewoon op de site te vinden is, hebben we geleerd dat het open deur-concept bij Den Diek nog steeds niet bij iedereen bekend is. Blijf daarom Den Diek op de kaart zetten en de mensen informeren. En voor de inwoners van Oost Gelre: zoek je een plek voor een tof initiatief of je uitdagende plannen? Dan ben je bij Den Diek aan het juiste adres!"


www.den-diek.nl