Demie Westerlaan tijdens haar challenge. Foto: PR
Demie Westerlaan tijdens haar challenge. Foto: PR

Hoe blijven Lichtenvoordse
sporters fit in coronatijd?

LICHTENVOORDE - Als je niet naar je sportclub kunt, geen wedstrijden kunt spelen en je sportmaatjes niet mag zien, hoe zorg je dan dat je fit blijft? De Lichtenvoordse sportverenigingen proberen wat ze kunnen, om hun sportleden te stimuleren in beweging te blijven. Maar hoe houden de sporters hun motivatie vast als de achtertuin hun sportveld is en de rozenstruiken hun toeschouwers?

Door Dinès Quist

Longa '59: Demi Westerlaan begon met challenge
Volleybalster Demi Westerlaan (19) speelt in dames 1 en is vastberaden net zo fit uit de coronatijd te komen, als ze erin ging. "Ik krijg wekelijks een trainingsschema toegestuurd, dat is opgesteld door Longa '59 in samenwerking met fysiotherapiepraktijk Centrum in Beweging. Dit kan kracht zijn, behendigheid of lenigheid. In de achtertuin ga ik dan aan de slag met oefeningen op het terras. Vaak gebruik ik een elastiek om kracht te trainen of ik volleybal tegen de muur. Gelukkig heb ik een sportieve broer, we spelen soms een potje volleybal in de achtertuin of gaan hardlopen of skeeleren. Vanuit Centrum in Beweging kreeg ik de opdracht een challenge te bedenken, deze online te zetten, om zo anderen uit te dagen deze oefening uit te voeren. Ik geef de challenge door aan een teamgenootje, zij moet mijn challenge uitvoeren en online laten zien en een nieuwe bedenken. Elke donderdag komt er zo een nieuwe uitdaging online te staan. De meest hilarische filmpjes komen voorbij van mensen die de challenge aangaan," vertelt de goedlachse Demi. "Ook veel mensen buiten het volleybal, dat is erg leuk om te zien." Demi mist haar teamgenoten enorm en kan niet wachten totdat ze weer lekker samen kan volleyballen en de smaak van euforie na een wedstrijd kan proeven. "Het bestuur kijkt hoe ze weer kunnen op starten met de jeugd. Ik ben negentien dus helaas geldt dat niet voor mij." Tot die tijd moet ze het doen met trainingsschema's en de online feestjes met haar teamgenoten. Wil je ook een challenge proberen? Kijk dan op Facebook: Longa '59 volleybal

Spirit '90: Eline Berendsen oefent dansjes in huiskamer
De woonkamer en de tuin zijn de turnzaal van Eline Berendsen (11). De bank en de trampoline zijn de toestellen en haar zusje is haar acro-maatje. Al heel wat jaartjes beoefent de lenige Eline de acro-sport. Fit blijven is voor de tiener geen straf, want het liefst springt en danst zij de hele dag. "Het dansje dat we met acro al aan het instuderen waren, oefen ik nu in de huiskamer. Meestal doe ik dat op hetzelfde tijdstip als ik anders acro-training zou hebben. Mijn ouders zijn dan mijn toeschouwers. Met acro-oefeningen is het wat moeilijker want daar heb je een acro-maatje bij nodig. Gelukkig zit mijn zusje Marle ook op acro, dus dan oefenen we samen. Ik ben eigenlijk bovenmeisje, maar als ik met mijn zusje oefeningen doe moet ik ondermeisje zijn, dat is heel anders. Op de trampoline probeer ik nieuwe kunstjes uit, als ik het goed genoeg kan dan ga ik ze op het gras uitvoeren. We hebben thuis ook een danspaal, daar oefen ik nu ook veel op. Dat is best zwaar en goed als krachttraining." Eline mist de gezelligheid van de groep. Samen trainen zit er voorlopig nog niet in omdat er ook meiden van boven de achttien in de acro-club zitten.

Erix: Zoë van der Vecht loopt hard met haar vader
Vijf keer in de week handbalde Zoë van der Vecht (15). Twee keer in de week was ze te vinden bij haar club Erix, waar ze al acht jaar trouw traint en sinds twee jaar traint ze ook nog bij de handbalschool in Papendal. Maar nu heeft ze al weken geen sportzaal gezien. "Het is wel even wennen dat ik nu geen trainingen heb," vertelt Zoë. "Ik vind handballen superleuk en het is jammer dat dat nu niet kan. Momenteel werk ik wel actief aan mijn conditie. Vier keer in de week ga ik met mijn vader hardlopen. Gemiddeld rennen we dan een rondje van zes kilometer. Ik heb er niet altijd zin in, maar mijn vader stimuleert me en als ik dan weer thuis ben, ben ik blij dat ik het gedaan heb. Vanuit Papendal worden er challenges op social media gezet waar je aan mee kan doen en ik heb trainingsfilmpjes gekregen waar ik zelf mee aan de slag kan. Maar ik mis het samenspel en ik hoop dat we snel weer kunnen spelen."

Longa '30: Online trainingsschema's houden de voetballers scherp
Ook voetbalvereniging Longa '30 probeert zijn sporters fit te houden. Hoofdtrainer en coach van het eerste elftal Erik Zandstra heeft samen met de medische staf een zestal trainingen samengesteld. "Drie voor de jeugd en drie voor de senioren. Het eerste elftal voert de trainingen uit en deze worden gedeeld op de site, daarmee kunnen jong en oud aan de slag. Voor wie wil, staan er tips op om de oefeningen te verzwaren," vertelt Zandstra. De trainingen zijn vooral gericht op stabiliteit en balvaardigheid. Het eerste en tweede elftal draaien speciaal op hen toegespitste trainingsschema's. We hebben een toernooi georganiseerd dat hopelijk half juni plaats kan vinden. Zo hebben de jongens een stok achter de deur om te blijven trainen. We wachten de nieuwe maatregelen af en hopen snel weer met z'n allen op het veld te staan. Tot die tijd doen we ons uiterste best de jongens en meiden topfit te houden." De jeugdtrainingen tot en met achttien jaar gaan vanaf 11 mei weer van start. Het bestuur werkt momenteel hard aan trainingsschema's waarin aan alle gestelde randvoorwaarden voldaan wordt. Op de facebookpagina staan leuke challenges: Longa '30

Eline en Marle Berendsen oefenen in de tuin in hun Spirit '90 pakjes. Foto: Emiel Berendsen
Eline (onder)en Marle (boven) Berendsen oefen hun acro kunstjes in de achtertuin. Foto: Emiel Berendsen