Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers

Openluchtbioscoop voor de bewoners van de Antoniushove

LICHTENVOORDE - De bewoners van woonzorgcentrum Antoniushove zaten afgelopen donderdag eerste rang bij het concert van André Rieu op 't Vrijthof in Maastricht. In de Rapenburgsestraat stond een groot scherm opgesteld waarop zo'n twintig ouderen konden kijken naar de verrichtingen van dit muzikale fenomeen. Deze 'openluchtbioscoop' werd mogelijk gemaakt door de zoons van een recentelijk overleden bewoonster van afdeling Den Veurden die daarmee als dank voor de goede verzorging van moeder, de bewoners in deze moeilijke tijd wat afleiding wilden bezorgen.

Door Annekée Cuppers

Het idee ontstond toen een van de zoons een rondvaart door de Amsterdamse grachten maakte waarbij de deelnemers een koptelefoon konden gebruiken om de toeristische informatie te beluisteren. Deze koptelefoons, zogenaamde 'silent disco', bleken erg geschikt om met meerdere mensen gelijktijdig naar dezelfde opname te luisteren. Zo ontstond het idee van de openluchtbioscoop en na vlotte medewerking van Careaz en de gemeente, was de eerste voorstelling al snel een feit.

Buiten was op het scherm alleen het beeld te zien, binnen konden de bewoners door middel van de koptelefoons genieten van het concert. Al om 20.00 uur zaten de eerste bewoners er klaar voor. Na een laatste check of alle apparatuur goed stond afgestemd op de gebruiker, kon de voorstelling volgens schema om half negen beginnen.

In verband met de coronamaatregelen had de gemeente als voorwaarde gesteld dat het gebied rondom het scherm werd afgezet en dat een medewerker van Careaz gehuld in een geel hesje erop toe zou zien dat voorbijgangers op afstand zouden blijven. Deze eer viel te beurt aan medewerkster Jacqueline. "Wie had dat gedacht, dat ik ooit nog eens op de eerste rij zou zitten bij André Rieu!", grapte ze. De bewoners genoten ondertussen zichtbaar van het concert, sommigen deinden zachtjes mee op de muziek, een enkeling zat enthousiast te klappen. Medewerkers kwamen even kijken, voorbijgangers zwaaiden naar de bewoners. Om het geheel in stijl aan te kleden werd er tussendoor op de kamers voor een hapje en een drankje gezorgd. "Het is zo fijn dat er voor de bewoners even wat afleiding is", vertelde Jacqueline, "Het is zo stil op de afdelingen nu er geen bezoek meer mag komen en de bewoners zelf ook niet meer naar buiten kunnen voor bijvoorbeeld een bezoekje aan de markt."

Deze succesvolle filmavond vond op de drie avonden erna nogmaals plaats zodat alle bewoners van verschillende afdelingen van het concert konden genieten.

Foto: Annekée Cuppers
Meeklappen op de muziek. Foto: Annekée Cuppers
Ja, hij doet het!. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Even zwaaien naar de voorbijgangers. Foto: Annekée Cuppers
Het scherm waarop de voorstelling te zien was, afgezet met linten. Foto: Annekée Cuppers
Foto: Annekée Cuppers
Een passende aankleding van de bioscoopavond. Foto: Annekée Cuppers
Vanuit hun appartement konden de ouderen kijken én luisteren naar het concert van André Rieu. Foto: eigen foto