De waarheid over leerlooier Vitelco/Hulshof

Als omwonenden en omliggende bedrijven hebben wij al decennia last van de leerlooierij midden in het dorp. Naast de stankoverlast, gebruikt het bedrijf enorme hoeveelheden VOC-stoffen die extreem giftig zijn en een groot veiligheidsrisico vormen voor mens en milieu. Bij hun productieproces stoten ze daarnaast ook een rode fijnstof uit die wij inademen en die tevens in tuinen en op daken neerslaat.

Er zijn in het verleden diverse kansen geweest het bedrijf te verplaatsen, echter heeft de politiek nooit de moed getoond dit probleem ook daadwerkelijk op te lossen. Zelfs na het faillissement van Hulshof in 2014 heeft de gemeente de kans laten lopen het complex te kunnen kopen voor € 2,5 miljoen en dit terrein nieuw in te richten. Sterker nog, ondanks dat men wist dat dit bedrijf op deze plek een milieuprobleem vormt, heeft men toegestaan dat er een nieuwe partij dit bedrijf doorzet. Burgemeester Bronsvoort heeft ons destijds in een informatiebijeenkomst beloofd dat het bedrijf een nieuwe vergunning moest aanvragen en dat de maatregelen volgens de strengste normen zou worden toegepast. Onder druk van de buurt is toen een onafhankelijk onderzoek beloofd en ook uitgevoerd. De conclusies van dit rapport waren onthutsend: het bedrijf voldoet totaal niet aan het Gelders Geurbeleid, berekeningen klopten niet en geurbronnen werden zelfs weggelaten in de aanvraag. Ook de GGD heeft een onderzoek gedaan naar de gezondheidsrisico's en hun conclusie was duidelijk: deze fabriek vormt een risico voor omwonenden. Ook de gemeente heeft herbestemming van een bedrijf aangrenzend aan leerlooier Vitelco (voorheen Hulshof) afgewezen omdat je niet langer dan 4,5 uur mag verblijven in het gebied rond de fabriek. Honderden mensen wonen in dit gebied!

Aanvankelijk heeft de gemeente stevig ingezet en het bedrijf gesommeerd te voldoen aan de maatregelen en te investeren in geurmaatregelen en veiligheid. Het bedrijf heeft dit geweigerd omdat het niet wil investeren. Directeur De Bie zei hierover, we citeren: 'De berekeningen zijn geneuzel en gegoochel met cijfertjes'! Het bedrijf heeft daarna zelfs de vergunningaanvraag ingetrokken en de gemeente voor het blok gezet. De gemeente heeft toen een onaangekondigde controle bij het bedrijf uitgevoerd en daar zware overtredingen geconstateerd. Er is onder andere 12.000 kg stof H330 aangetroffen terwijl 360 kg was toegestaan. Bij een brand zou dit een enorme ramp veroorzaken waarbij de vuurwerkramp in Enschede in het niet zou vallen. De gemeente heeft het bedrijf gesommeerd deze stoffen te verwijderen. Hierop heeft het bedrijf de gemeente voor de rechter gedaagd omdat deze stoffen onmisbaar zijn in het productieproces. Onder dreiging van een faillissement heeft de gemeente toen toegeven en toegestaan dat deze stoffen daar mogen liggen! Dit is toch onbegrijpelijk. Veiligheid en gezondheid van de omwonenden dan! Met de schrik in de benen heeft daarna zelfs de gemeente opdracht gegeven het onafhankelijke rapport te laten herschrijven: de conclusies zijn hetzelfde gebleven, maar de inhoud is anders omschreven zodat het juridisch geen grondslag heeft. Met andere woorden: de genoemde maatregelen zijn uit het tweede rapport verwijderd. Deze manipulatie van gegevens vinden wij schandalig, onwettig en geeft aan dat het college en in het bijzonder VVD wethouder Porskamp de grip op dit dossier volledig kwijt is.

Het bedrijf wil niet verplaatsen, zegt wethouder Porskamp. Uiteraard niet, als Vitelco met minimale investeringen de productie zelfs kan uitbreiden, zou geen enkel bedrijf dat doen! Het gevolg is dat Vitelco beweert investeringen te doen die de overlast zullen terugbrengen, maar dat het in werkelijkheid een volcontinue bedrijfsinrichting heeft aangeschaft: 'de modernste middelen', aldus wethouder Porskamp. De trommels met de huiden zullen draaien, zonder dat iemand aanwezig zal zijn. De slotsom is eenvoudig gemaakt: meer gassen/vluchtige stoffen met fijnstof gaan er per etmaal door een nieuw te bouwen 30 meter hoge schoorsteenpijp en voor de verhoging van de productie staan veel meer liters gevaarlijke, giftige stoffen klaar in de opslag.

Kijk op facebookpagina 'Buurt wil dat leerlooier Vitelco verhuist naar industriepark' of teken de petitie op www.petities.nl (zoek op: Vitelco)


Kerngroep uit wijk 't Veld en het centrum in Lichtenvoorde