Johnny Cuppers, voorzitter van RKZVC. Foto: Theo Huijskes
Johnny Cuppers, voorzitter van RKZVC. Foto: Theo Huijskes

De coronacrisis en het amateurvoetbal, deel 2

Ook de belangrijkste bijzaak in het leven wordt getroffen

Door Theo Huijskes

REGIO - Voetbal is nog steeds volkssport nummer één. En dat zelfs, zij het op een totaal andere manier, in een tijd dat de coronacrisis iedereen op deze planeet raakt. De voetbalsport, ook bekend als de belangrijkste bijzaak in het leven, blijft ook in deze bizarre tijd de gemoederen van jong en oud bezighouden. In deze editie van uw weekkrant, alsmede in die van de vorige week, wordt u als lezer meegenomen bij een rondgang langs de nu nog acht bestaande amateurvoetbalclubs in Oost Gelre en Beltrum.

Ons hier beperkende tot het amateurvoetbal, is het in ieder geval al einde seizoen 2019-2020. Dat heeft de nodige gevolgen. Competities worden niet uitgespeeld en alle, in het huidige seizoen bereikte resultaten zijn niets meer waard. Daarnaast komen clubs serieus in de problemen. Een en ander onder meer omdat de sportkantines maandenlang zijn gesloten en naast het ontbreken van overige inkomsten tal van lasten gewoon doorgang vinden.
Na vorige week Longa'30, Erix, Vios B. en HMC'17 komen deze week RKZVC, Grolse Boys, KSV en Grol voorbij.

Behoud van sponsoren staat op de tocht
Bij RKZVC maakt men zich geen zorgen over de sportieve toekomst van de club, maar wel over de financiële toekomst. Voorzitter Johnny Cuppers hoopt daarbij vooral dat de sponsoren, de laatste jaren vanwege de sportieve successen enorm in aantal gegroeid, niet te veel nadelen ondervinden van de huidige crisis en de dorpsclub trouw blijven. "Maar de gevolgen van deze crisis hakken er behoorlijk in en het is nog maar de vraag of al onze sponsoren deze economische malaise overleven. Met betrekking tot de betaling van de contributie door de leden, hebben wij over het laatste kwartaal een korting aangeboden van vijftig procent met het verzoek dat wanneer het niet nodig is gaarne het volledige bedrag over te maken. Uit de praktijk blijkt overigens dat veelal het laatste gebeurt."

Cuppers laat verder weten dat de club bij de daarvoor aangewezen instanties financiële ondersteuning heeft aangevraagd. "Dit laatste mede om de trainers gewoon te kunnen doorbetalen. RKZVC heeft verder het coronagebeuren aangegrepen om de onderhoudsbeurt van de velden naar voren te halen. Maar ook dit heeft naast de voordelen ook weer zijn nadelen. Zo mag er eind deze maand weer gevoetbald, beter gezegd getraind worden door bepaalde categorieën jeugdspelers. Dit zal dan bij ons vanwege het onderhoud van de velden alleen kunnen plaatsvinden op het kunstgras-hoofdveld. Daarnaast maak ik mij zorgen over de daarbij horende maatregelen, zoals het anderhalve meter afstand houden van elkaar", aldus Johnny Cuppers, die daar vervolgens lachend aan toevoegt dat de zich daarvoor beschikbaar gestelde beste amateurtrainer van Nederland daar ongetwijfeld een oplossing voor heeft.

Er komt nog een finale, feestelijke afsluiting
"Wij hadden ons vanzelfsprekend een totaal andere afsluiting voorgesteld van het laatste verenigingsjaar van de 72-jarige Grolse Boys. Persoonlijk heb ik het gevoel dat als gevolg van de coronacrisis het verenigingsgevoel dan wel de clubliefde richting de op zaterdag 4 juli geplande feestelijke afsluiting als een nachtkaars uitgaat. Natuurlijk gaat de gezondheid van eenieder binnen de samenleving boven alles en houden wij ons dientengevolge aan alle voorzorgsmaatregelen, die de bestrijding van het virus ten goede komen. Maar voor de club, de leden en ook de oud-leden zijn het momenteel bizarre omstandigheden. Op dit moment komt het over als een gevoel dat je alleen maar bezig bent met negatieve dingen." Aldus Harry Paf, voorzitter van de Groenlose voetbalclub die met ingang van 1 september officieel fuseert met zustervereniging S.V. Grol. "Desalniettemin ben ik er helemaal van overtuigd dat er nog een finale, feestelijke afsluiting komt. Wanneer dit gaat gebeuren, is op dit moment koffiedik kijken. Maar of het nu in september kan of voor mijn part volgend jaar, er zal een moment komen dat wij, ook al is dat in de vorm van een reünie, bij elkaar komen voor een onderling voetbaltoernooitje, alsmede een afsluitend feest voor de gehele Boys-familie."

Zelfs de inkomsten van de Zwarte Cross missen wij
"De meevaller is dat wij een gezonde club zijn. Verder viert hier 'de ons kent ons mentaliteit' hoogtij en weten wij dientengevolge met de huidige omstandigheden goed om te gaan." Woorden van KSV-voorzitter Jan van de Wolfshaar, die vertelt dat zijn club in Vragender de miserabele omstandigheden aanpakt om vervroegd een begin te maken met de renovatie van de velden. "Daarnaast pakken wij deze gelegenheid op om de aanleg van een automatische beregeningsinstallatie te realiseren. Met medewerking van de gemeente, die hiervoor een subsidie verstrekt, hebben wij nu een mooie gelegenheid om de realisatie daarvan naar voren te halen. Daarnaast kunnen wij mogelijk voorrang geven aan enkele nieuwbouwplannen."

Ondanks dat Van de Wolfshaar als gevolg van de coronacrisis geen grote nadelige financiële gevolgen ziet aankomen voor de club, betreurt hij wel dat enkele inkomstenposten wegvallen. "Ik denk daarbij met name aan ons winstgevende aandeel in de sportkantine, alsmede de inkomsten van de Zwarte Cross. Aan dit evenement verlenen tal van leden hun vrijwillige medewerking, waardoor de clubkas extra wordt gespekt."

'De Grol' is een sterke vereniging in deze regio
Via periodieke nieuwsbrieven houdt het bestuur van S.V. Grol haar leden, vrijwilligers en sponsoren op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen de club als gevolg van de coronacrisis. Naast het gegeven dat men volop bezig is met de integratie per 1 september aanstaande van zustervereniging Grolse Boys, onder andere met het aanbrengen van rode tinten her en der op het sportpark Den Elshof, richt het voetbal- alsmede organisatiebestuur al haar pijlen op de start van het nieuwe seizoen. Een en ander inclusief de invoering van een nieuwe kledinglijn, wat moet worden gezien als een mega-operatie. Wat de financiële positie betreft, verzekert voorzitter Hans Scheinck dat 'De Grol' een sterke vereniging is in deze regio. "Wij vertrouwen erop dat onze leden ondanks de crisis de contributie gewoon blijven betalen om de vereniging niet in financiële problemen te brengen. Ook blijven wij rekenen op de medewerking van al onze sponsoren, die samen één van de belangrijkste pijlers vormen binnen de club. Leden en sponsoren zorgen respectievelijk voor vijftig en dertig procent van de inkomsten en dat samen dus voor tachtig procent van de inkomsten op de begroting", aldus preses Scheinck, die het daarbij alleen heeft over de financiële huishouding van de club zelf. "Grol heeft thans per seizoen een begroting van 350 duizend euro. Let wel, daarin zijn niet de financiële aspecten meegenomen van bijvoorbeeld de Supportersclub, de Business Club Grol, de 12e man, de Vrienden van de Sportvereniging Grol (VSVG), alsmede het jaarlijkse Internationaal Marveld Toernooi. Samen vertrouwen wij nu op een goede en met name gezonde start van het seizoen 2020-2021!"

Hans Scheinck, voorzitter van S.V. Grol. Foto: Theo Huijskes