De gemeente heeft financiële maatregelen genomen voor zowel binnen- als buitensportverenigingen. Foto: Kyra Broshuis
De gemeente heeft financiële maatregelen genomen voor zowel binnen- als buitensportverenigingen. Foto: Kyra Broshuis

Ondernemers melden zich voor Tozo-regeling aan

OOST GELRE - De gemeente Oost Gelre heeft tot nu toe 362 aanvragen voor de zogenaamde Tozo-regeling ontvangen. Tozo staat voor Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers. Deze regeling is ingesteld om de gevolgen van de coronacrisis op te kunnen vangen. Het gaat om een totaal kredietbedrag van 275.000 euro. Dat zegt het college naar aanleiding van vragen van de VVD. De VVD wil weten wat het college doet om partijen financieel tegemoet te komen.

Maatregelen
De gemeente heeft verschillende maatregelen getroffen, zo laat het college weten. Het gaat daarbij onder meer om de volgende zaken: Mogelijkheid tot het aanvragen van uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen en leges. Geen belasting over de periode dat gebruiker de gemeentegrond niet heeft kunnen gebruiken (precariobelasting). Toeristenbelasting 2020 wordt pas na afloop van het jaar in 2021 opgelegd. Leges voor afgelaste evenementen worden niet ingevorderd. Binnensportverenigingen betalen niet voor voor ruimtes die zij niet kunnen gebruiken. Alleen daadwerkelijke gebruikte uren worden in rekening gebracht. Buitensportverenigingen met een gemeentelijke accommodatie betalen eind van het jaar of begin 2021 de huur over 2020. Geen invorderingsrente.

Gevolgen berekenen
Daarnaast is de gemeente bezig met het regelen van meer steun. “In deze bizarre tijden is voor velen de nood hoog en naast overheidssteun is onder meer steun nodig vanuit financiële instanties zoals banken. Wij zijn met diverse bedrijven, instellingen, verenigingen et cetera in gesprek. Met onder meer die informatie gaan wij ons nader beraden over en op welke wijze we ondersteuning kunnen bieden. Wij realiseren ons dat onze middelen beperkt zijn en ook voor de gemeente lopen inkomsten zoals de toeristenbelasting fors terug. Maar wij zijn mening dat het onvermijdelijk is om gerichte maatregelen te nemen. Hiervoor wordt een financiële doorrekening van de gevolgen van de coronacrisis op de korte termijn gemaakt. Daarnaast is het van belang om een risico-inschatting te maken voor de langere termijn. Hiervoor is door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Naris een risicoanalysemodel ontwikkeld om gemeenten de ondersteuning te bieden op het gebied van risicomanagement rondom de coronacrisis."