Het vervallen Lokaal voor Verlof wacht met smart op nieuwe initiatieven. Foto: Kyra Broshuis
Het vervallen Lokaal voor Verlof wacht met smart op nieuwe initiatieven. Foto: Kyra Broshuis

Nieuwe kansen voor Café Arink

OOST GELRE - De uitwerking van het plan Café Arink in Lievelde staat al enkele jaren op de agenda. Hoog tijd om actie te ondernemen, zo vindt D66. Voorman Jerry van der Meulen van deze partij heeft het college gevraagd wat nu de stand van zaken is en of er op korte termijn met eventuele initiatiefnemers gesproken kan worden.

Door Kyra Broshuis

'Het college
kan niet één
initiatiefnemer
voorrang
geven'

Lokaal voor Verlof
Café Arink is het pand waar vroeger de chauffeurs van het oude slachthuis zich moesten melden. Het hele terrein kreeg jaren geleden de titel ‘lelijkste plek van de Achterhoek’. De slachterij is inmiddels gesloopt maar het oude meldingspunt, in de volksmond ‘Café Arink’ genoemd, is blijven staan. Er zijn wat initiatieven geweest voor het dit ‘Lokaal voor Verlof’ maar het is nu al geruime tijd stil rondom het pand. “Wat zijn de eventuele afspraken die het college heeft gemaakt met initiatiefnemers? En kan het zijn dat sommige initiatiefnemers al gedurende lange tijd zitten te wachten op de toegezegde antwoorden van het college en de gemeentelijke organisatie?”, zo vraagt D66.

Geen geschikte plannen
In de afgelopen jaren zijn er inderdaad diverse initiatieven geweest vanuit de samenleving, zegt wethouder Marieke Frank. “Enkele heel concreet en enkele slechts hersenspinsels. Sinds een jaar zijn we concreet bezig met een initiatiefnemer die zijn plan aan enkele ambtenaren heeft gepresenteerd. Tijdens het traject meldde zich nog een initiatiefnemer en in november 2019 nog één. Ambtelijk is toen besloten om de drie initiatiefnemers bij elkaar te roepen en te bekijken of samenwerking mogelijk was. Dit omdat er bij de initiatiefnemers overlap in plannen zaten en dat gedacht werd dat ze elkaar konden versterken. Voor één initiatiefnemer bleek dat niet te werken. De stand van zaken bij de andere twee is onbekend. In januari meldde zich nog een vierde partij. Omdat het college (net als Lievelds Belang) van mening is dat er voor Lokaal voor Verlof een invulling moet komen die echt een aanvulling is voor Lievelde en waarbij het thema Food(design) onderdeel is van het plan, is Lokaal voor Verlof opgenomen in de visiekaart ten behoeve van de woningbouwvisie Lievelde voor het betreffende gebied. Daarbij is het van belang dat de invulling qua exploitatie haalbaar is. De insteek was om februari een tender uit te schrijven met daarbij de opmerking dat initiatiefnemers zich op onder die voorwaarden konden inschrijven. Dit is niet gelukt.”

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Er komt nu niet eerder dan in juni een nieuwe tender, aanbesteding, waarop initiatiefnemers zich kunnen inschrijven. “Dit moet omdat het college niet één initiatiefnemer voorrang kan geven. Plannen dienen vergezeld te gaan van een goed exploitatieplan. De plannen moeten realistisch en haalbaar zijn.”
In juni dus nieuwe kansen voor mensen met goede ideeën voor het oude Café Arink in Lievelde.

Het vervallen Lokaal voor Verlof wacht met smart op nieuwe initiatieven. Foto: Kyra Broshuis