Plan 'Vossenburcht' in Lievelde loopt vertraging op door de coronacrisis. Foto: Kyra Broshuis
Plan 'Vossenburcht' in Lievelde loopt vertraging op door de coronacrisis. Foto: Kyra Broshuis

VVD wil juist nu vaart achter bouwprojecten

Wethouders: 'Er worden tot nu toe geen infra structurele werken stopgezet of uitgesteld'

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De fractie van de VVD heeft het college van de gemeente Oost Gelre verzocht maatregelen te nemen zodat de bouw door kan gaan. Door de coronacrisis ligt ook een bouwcrisis op de loer. “Bouwend Nederland, de Nederlandse brancheorganisatie voor bedrijven in de bouw- en infrastructuursector, heeft al een signaal afgegeven aan gemeenten dat aannemers in de utiliteits-, woning- en grond-, weg- en waterbouw hun orderportefeuille zien dalen vanwege het feit dat opdrachtgevers als woningbouwverenigingen, ontwikkelaars en overheden (waaronder ook gemeenten) werken vooruit schuiven of uitstellen”, zo zegt Ellen Dusseldorp van de VVD. “Bouwend Nederland roept daarom in haar brief gemeenten op de werkzaamheden zoveel mogelijk door te laten gaan, onderhoudswerkzaamheden naar voren te halen en het door laten gaan van aanbestedingen om een toekomstige bouwcrisis te voorkomen. In deze onzekere tijden moeten wij als gemeente alles op alles zetten om de economie – waar mogelijk – draaiende te houden.”

De VVD wil weten hoe het staat met de projecten in de gemeente Oost Gelre en of er bepaalde werkzaamheden naar voren gehaald kunnen worden.

Er gebeurt veel
Er worden (tot op heden) geen infrastructurele werken stopgezet of uitgesteld vanwege het coronavirus, zo melden wethouders Bart Porskamp en Marieke Frank. “We zijn ons juist bewust dat het in de huidige situatie juist goed is om werkzaamheden door te laten gaan of, indien mogelijk, zelfs naar voren te halen. Samen de schouders er onder zetten. Kanttekening is dat bij de voorbereiding van diverse werken het nodig is om met belanghebbenden te communiceren. En dat is in de huidige situatie bijna niet mogelijk. Bewonersavonden kunnen niet gehouden worden.”

Maar er gebeurt veel, leggen de wethouders uit. Zo wordt momenteel asfaltonderhoud gepleegd en zijn er uiteraard de reguliere werkzaamheden aan bijvoorbeeld het groen, onkruidbestrijding op verhardingen en de openbare verlichting. Het reinigen van de kolken start deze week. “Werkzaamheden die eraan zitten te komen zijn het groot onderhoud brug Oude Winterswijkseweg Groenlo (over de Slinge); de elektrische keuring van de mechanische riolering; het vervangingsplan LED-verlichting; de aanleg van infrastructuur op industrieterrein Laarberg Groenlo; de herinrichting van het kruispunt Oude Winterswijkseweg – Winterswijkseweg Groenlo en het doortrekken van de verharding bij de Beethovenstraat Groenlo.”

Geen beperkingen
Ook de vergunningverlening voor Omgevingsvergunning gaat nog vrijwel ongehinderd door. De gemeente kent bij aanvragen van geringe omvang nog geen beperkingen door de coronamaatregelen. Bij gebiedsontwikkelingen die zich in een oriëntatiefase bevinden werkt het belemmerend dat een buurtdialoog alleen op een digitale wijze te organiseren is. Daarbij moet er soms een keuze worden gemaakt tussen de belangen van een initiatiefnemer om snel vergunning te verkrijgen en de belangen vanuit de omgeving om te kunnen participeren en gehoord te worden.” Voor een aantal trajecten is gekozen voor vertraging, zo zeggen de wethouders. “Een voorbeeld daarvan is Woonpark Vossenburcht in Lievelde.”

In het kader van de Menukaart Wonen heeft de gemeente voor diverse locaties in Lichtenvoorde en Groenlo principeverzoeken in behandeling. De afstemming en beoordeling van deze plannen vinden nu volledig digitaal plaats. “Het is even wennen maar het loopt wel gewoon door. Wij verwachten de beoordeling van deze verzoeken dan ook volgende maand in ons college te behandelen. Ook werken wij door aan diverse projecten voor woningbouw in de kleine kernen. Op dit moment werken wij in samenwerking met De Laarberg ook aan het opstarten van de vergunningverlening voor Laarberg Centraal. De planvorming en vergunningverlening wordt hier ernstig bemoeilijkt door de stikstofcrisis. Wij verwachten voor de zomer een kader te kunnen publiceren op basis waarvan vergunningen kunnen worden verleend.”

Nieuwe activiteiten ontplooien
Porskamp en Frank zien dat veel ondernemers innovatief bezig zijn en nieuwe activiteiten ontplooien om het personeel aan het werk te houden. “Als hier vergunningen voor nodig zijn dan proberen we deze juist te sneller te verlenen. Denk bijvoorbeeld aan cateringbedrijf De Timp dat een tijdelijke drive-in heeft gerealiseerd. De noodzakelijke vergunningen hiervoor zijn binnen enkele dagen geregeld.”

Plan 'Vossenburcht' in Lievelde loopt vertraging op door de coronacrisis. Foto: Kyra Broshuis