Nieuwemaatjes zingen het Wilhelmus. Foto: Dinès Quist
Nieuwemaatjes zingen het Wilhelmus. Foto: Dinès Quist

Nieuwemaatjes vieren woningsdag

LICHTENVOORDE - Bewoners van het appartementencomplex de Nieuwe Maat vierden op Koningsdag een feestje op afstand. De vrolijk versierde galerij was het epicentrum van het oranjefeestje. Precies om tien uur stonden de bewoners bij hun voordeuren en werd het Wilhelmus gezongen. Met een koninklijk verrassingsontbijt, verzorgd door de initiatiefnemers, proostten zij op afstand een beetje op de koning maar vooral op elkaar.

Door Dinès Quist

Het twee etages hoge wooncomplex de Nieuwe Maat leent zich uitermate goed voor een feestje op afstand. Met een knusse galerij, waar men vanaf de reling een gezellig babbeltje met elkaar kan maken en ruimschoots de 1,5 meter afstand kan bewaren. Zo ook dachten de initiatiefnemers van de Nieuwe Maat. "Dit is een uitgelezen manier om een 3-D feestje te vieren", vertelt Tonnie Holweg. "We kunnen elkaar vanaf de balustrade allemaal zien en horen." De vierentwintig bewoners zijn op de hoogte gebracht van het programma van de Woningsdag, zoals de Koningsdag dit jaar is genoemd. Iets voor tienen komen de bewoners hun huizen uit en treffen bij hun voordeur een verrassingsontbijtje, gevuld met onder andere een oranjesoes en een oranjebittertje. Onder het ontbijtje ligt een A4'tje met de tekst van het Wilhelmus. Muziek klinkt uit een boxje en galmt door de galerij, waarop iedereen het Wilhelmus inzet. Het lied wordt besloten met applaus. Een aantal dames gaat rond met de koffiepot en de bewoners nestelen zich in hun stoeltjes bij de voordeur of hangen tegen de balustrade. De oranjesoesen worden weggespoeld met de oranjebitters en een gezellig begin van de Woningsdag is een feit voor de Nieuwemaatjes, zoals de bewoners zichzelf noemen.

Saamhorigheid is groot
Het is de tweede keer de Nieuwemaatjes Koningsdag samen vieren. "Het is jammer dat we nu niet bij elkaar kunnen zitten", vertelt Engelien Pierik, een van de initiatiefnemers. "Vorig jaar hebben we met z'n allen beneden in de galerij gezeten, dat was super gezellig. We zaten er om twee uur 's middags nog. Toch wilden we dit jaar weer wat doen en bedachten samen dat we hier op afstand het met elkaar ook heel gezellig kunnen maken. Er wonen hier veel senioren, zij kunnen nu nauwelijks de deur uit, voor hen wilden we deze dag toch speciaal maken. Het gevoel van saamhorigheid is groot bij de Nieuwemaatjes, zeker in deze moeilijke tijd is het belangrijk elkaar te steunen. We doen boodschappen voor degenen die zelf de winkel nu niet in durven en helpen waar nodig. Het complex telt vijftien appartementen, die kleinschaligheid maakt dat je makkelijk dingen kunt organiseren. Met vier stellen organiseren we daarom met Koningsdag en met de kermis een feestje voor alle vierentwintig bewoners." 'Vlaggenmeester' Tonnie Holweg heeft een stapeltje vlaggen thuis liggen en zorgt dat de juiste vlag op het juiste moment het appartementencomplex versiert.

Verassingsontbijt bij de voordeur. Foto: Dinès Quist
Iedere bewoner krijgt koffie. Foto: Dinès Quist
Nieuwemaatjes zingen het Wilhelmus. Foto: Dinès Quist
Dit verrassingsontbijtje stond bij elke voordeur. Foto: Dinès Quist
Gezellig Koningsdag vieren op de Nieuwe Maat. Foto: Dinès Quist
Nieuwemaatjes kletsen vanaf het balkon. Foto: Dinès Quist