Komt van uitstel nu afstel?

Megamest-vergisterNEE - update 2.3

Enige weken geleden kondigden de overheidsdiensten ODRN/ODA aan dat RMS voor 30 maart een nieuwe vergunningsaanvraag voor de mestvergister op de Laarberg zou gaan indienen. Nu, twee weken later, komen ze met een persbericht waarin staat dat de vergunningsaanvraag van RMS uitstel krijgt tot 1 augustus 2020. Wisten de betrokken partijen in maart dan niet dat het niet op tijd ging lukken? Een vreemde gang van zaken en in deze context alles behalve geloofwaardig.

Heeft de tijd voor RMS stil gestaan?
Vorig jaar juni is de eerste vergunning door de rechtbank vernietigd en vanaf dat moment heeft RMS kunnen werken aan het opstellen van een nieuwe aanvraag. Dat lijkt ons ruim voldoende tijd om een verbeterde versie van de vergunningsaanvraag uit te werken. Waarom zou het de komende maanden dan wel gaan lukken ?

Financiële handel en wandel
Het volgen van geldstromen geeft interessante inzichten in de achtergronden van bedrijven. Daarom hebben wij ons al vanaf het begin verdiept in de financiële handel en wandel van RMS . Als we al deze informatie bij elkaar optellen dan is het verbazingwekkend dat er nog steeds opportunisten te vinden zijn die geld willen investeren in dit dubieuze megamestvergisterplan.

Komt het financiële einde stilaan in zicht?
Daarnaast zijn er aanwijzingen dat het financieel einde van RMS misschien wel eens snel in zicht gaat komen. Begin 2019 heeft RMS weer een nieuwe (derde) crowdfundingsactie in Duitsland opgestart. Ongetwijfeld vooral bedoeld om daarmee de deelnemers van de tweede crowdfunding te kunnen terugbetalen. Tot nu toe was de actie een totale mislukking, het lijkt erop dat men in Duitsland dit (piramide?) spelletje nu ook door heeft.

Is er nog wel geld?
De tweede crowdfunding zal hoe dan ook in september 2020 terugbetaald (ruim € 1 miljoen!) moeten worden. Hoe RMS dat gaat doen is een groot raadsel. Maar hoogstwaarschijnlijk zal RMS zich gaan beroepen op de kleine lettertjes in de bijlagen, vrij vertaald: 'als we u niet kunnen terugbetalen, jammer, dan heeft u pech gehad'

Stop met investeren
Daarnaast zijn er ook sterke geruchten dat RMS nog steeds blijft proberen om bij de lokale veehouderij geld los te peuteren. Wij kunnen niet genoeg waarschuwen daar vooral niet in mee te gaan, financieel gezien is het RMS-verhaal een bodemloze put.

Samen optrekken
We hebben in het verleden al meermaals geopperd dat de lokale veehouderij een financiële claim bij RMS moet neerleggen. Of misschien moeten de gedupeerde veehouders zich gaan organiseren en samen optrekken om nog iets van het ingelegde geld terug te zien.

Tenslotte
Langs deze weg willen wij onze medestanders danken voor de morele én financiële steun, daaruit blijkt eens te meer hoe breed onze actie vanuit de bevolking gedragen wordt. Met deze bijdragen kunnen we, mocht het nodig zijn, opnieuw de beste juridische specialisten inhuren. Specialisten met kennis en ervaring die ons ook in de vorige procedures met raad en daad hebben bijgestaan. Ook al worden de kansen voor RMS om een megamestvergister op de Laarberg te realiseren steeds kleiner, wij blijven alert en volgen alle ontwikkelingen op de voet.


www.MegaMestVergister
GroenloNEE.nl

www.facebook.com/megavergister

twitter: @megavergister


CDA wil oplossing voor leegstaande boerenschuren

OOST GELRE- De lege schuren en stallen in het buitengebied zijn niet goed voor de leefbaarheid van het platteland en dat geldt ook voor Oost Gelre, zo stelt het CDA. Ard Schenk stelde namens deze partij vragen aan het college.

Door Kyra Broshuis

“Het landschap verpaupert, de gezondheid loopt gevaar door oude asbestdaken en de veiligheid komt in het geding, wanneer criminelen leegstaande agrarische gebouwen gebruiken als drugspanden. Dat dit gevaar ook voor Oost Gelre geldt, blijkt uit het recente geval in Vragender waarbij ook een drugslab werd opgerold in een leegstaande bebouwing in het buitengebied. De gemeente Berkelland verwacht dat de helft tot driekwart van de leegkomende gebouwen niet hergebruikt kunnen worden. Daar moet een passende oplossing voor gezocht worden. Nu wijkt de situatie in Berkelland niet veel af van de situatie in Oost Gelre. Ook wij hebben en krijgen te maken met vele leegstaande agrarische gebouwen. Hoe zijn de regelingen bij ons in de gemeente?”
Volgens wethouder Marieke Frank zijn er meerdere regelingen opgenomen in het beleid voor vrijkomende agrarische gebouwen. “We kennen een grote diversiteit aan vervolgmogelijkheden, uiteraard onder voorwaarden. Zo is het na sloop van vrijkomende stallen mogelijk een extra woning te realiseren of de bestaande woning te vergroten. In het kader van de energietransitie is er ook de mogelijkheid om een zonnepark te realiseren op de grond van de de te slopen bijgebouwen.” Dat is het zogenaamde zon-op-erf beleid. Het terrein wordt dan voorzien van zonnepanelen om energie op te wekken. Het levert geld op voor de agrariër én het draagt bij aan de ambitie van Oost Gelre: energieneutraal zijn in 2030.De wethouder verwacht niet dat de regelingen voldoende zijn om problemen te voorkomen. “Daar komt bij dat de subsidiemogelijkheden door het kabinet verder zijn ingeperkt en dat in juni 2019 het verbod op asbestdaken verworpen is. Daarmee is de noodzaak tot sloop kleiner geworden. Er blijven knelpunten maar we zijn er mee bezig. De komende jaren ligt er een grote opgave in het landelijk gebied en het vinden van een passende invulling voor de agrarische gebouwen is daar een belangrijk onderdeel van.”