Arrestanten kunnen straks niet meer vanuit Oost Gelre naar Doetinchem worden gebracht. Het cellencomplex daar gaat dicht.
Arrestanten kunnen straks niet meer vanuit Oost Gelre naar Doetinchem worden gebracht. Het cellencomplex daar gaat dicht. foto: Kyra Broshuis

Sluiting cellencomplex Doetinchem gaat vooralsnog door

Burgemeester Bronsvoort blijft aandringen op terugdraaien besluit

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - De aangekondigde sluiting van verschillende cellencomplexen, waaronder die in Deventer, Tiel, Ede en Doetinchem, gaat door. Dit ondanks de bezwaren die door onder andere de gemeente Oost Gelre zijn gemaakt. Dat vertelt burgemeester Annette Bronsvoort. De reden die de Korpsleiding van de Eenheid Oost-Nederland gaf voor de sluiting was dat de cellen het grootste deel van het jaar leegstaan. Daarnaast zouden er te weinig arrestantenverzorgers beschikbaar zijn.

Zorgen geuit
“In het gehele besluitvormingsproces hebben de Achterhoekse burgemeesters hun zorgen over deze voorgenomen beslissing geuit en aangegeven hiermee niet te kunnen instemmen. Dit is in alle overleggen naar voren gebracht. Zowel in het Districtelijk Veiligheidsoverleg als in de Bestuurlijke Begeleidingsgroep. Ondanks onze bezwaren is op 20 april jl. door de Korpsleiding het besluit genomen de vier complexen (in Deventer, Tiel, Ede en Doetinchem) te sluiten met ingang van juni aanstaande”, vertelt de burgemeester.

Langere aanrijtijden
“De Achterhoekse burgemeesters zijn tegen de sluiting van het arrestantencomplex in Doetinchem. Het complex in Doetinchem is zo’n 5 jaar oud en behoort tot de complexen in de politie-eenheid met de hoogste bezettingsgraad. Sluiting betekent kapitaalvernietiging.” Ook de veel langere rijtijden gaan voor problemen zorgen, zo verwacht Bronsvoort. “Voor met name Achterhoek Oost levert de nieuwe situatie veel langere rijtijden op. Niet alleen voor het wegbrengen van een arrestant, maar ook voor het verhoren en voorgeleiden aan de rechter-commissaris. Sluiting van het complex in Doetinchem betekent dat de arrestanten vanuit Oost Gelre in het vervolg in Borne moeten worden ingesloten, hetgeen een reistijd van tenminste 39 minuten oplevert. De reistijd naar Doetinchem is 20 minuten. De afwikkeling van de arrestantenzorg gebeurt door de lokale teams. Zeker in de avonden, nachten en in de weekenden komt de toch al schaarse politiecapaciteit teveel onder druk te staan. De politieagenten die arrestanten moeten wegbrengen zijn in die tijd niet meer beschikbaar voor de noodhulp.”

Ondersteuning op piekmomenten
Om de gevolgen te verzachten wordt er wel een aantal veranderingen doorgevoerd. Zo zal er aparte vervoersondersteuning komen op piekmomenten en tijdens bijzondere evenementen. Op piekmomenten kunnen vier arrestantenbussen tegelijkertijd, verdeeld over het gebied van de Eenheid Oost Nederland, ingezet worden. Deze extra vervoerscapaciteit zal vooral worden ingezet voor de teams waar de reistijden het grootst zijn. Daarnaast zullen er binnen alle basisteams zogenaamde ophoudkamers worden gerealiseerd waar de aangehouden verdachten de eerste uren ondergebracht kunnen worden zodat lichte zaken op de lokale bureaus kunnen worden afgehandeld. De burgemeesters uit de Achterhoek zijn van mening dat de maatregelen die ter compensatie worden voorgesteld, onvoldoende zijn om de nadelen te compenseren.

Uitgeput
“Met het besluit van de Korpsleiding van 20 april zijn de beïnvloedingsmogelijkheden binnen de Eenheid om de sluiting in Doetinchem ongedaan te maken vrijwel uitgeput. Wij zullen er bij de Minister van Justitie op aandringen dat het besluit tot sluiting wordt teruggedraaid dan wel dat tenminste de nadelige gevolgen voor de basisteams in de Achterhoek worden gecompenseerd door bijvoorbeeld volledige vervoersondersteuning en/of herverdeling van politiecapaciteit waardoor het verlies aan fte’s wordt gecompenseerd”, reageert Bronsvoort.