OG Coronacrisis; de stand van zaken in Oost Gelre

OOST GELRE - Het college van B&W van de gemeente Oost Gelre heeft de raadsleden op de hoogte gebracht van de laatste stand van zaken met betrekking tot de coronacrisis.

Door Kyra Broshuis

Een korte samenvatting:

* Inmiddels hebben meer dan 400 ondernemers uit de gemeente een Tozo-uitkering aangevraagd, dit is een uitkering voor levensonderhoud. De behandeling van de aanvragen verloopt volgens plan.

* Het is goed dat het basisonderwijs weer voorzichtig opstart. We merken dat de druk op gezinnen toeneemt. We zien kinderen waarmee het niet goed gaat. Dit kan zijn door ouders die het niet meer aan kunnen ofwel door problematiek van de kinderen zelf. Het gemis aan structuur breekt veel gezinnen op. We proberen daar zo goed mogelijk op te anticiperen, bijvoorbeeld door het organiseren van extra inzet van begeleiding thuis en op scholen en extra inzet van kinderopvang. Tot nu toe kunnen de jeugdconsulenten het, ondanks de toenemende werkdruk, nog aan.

* Het onderwijs heeft het tot nu toe kunnen bolwerken. De eerste weken waren nodig om een nieuwe structuur te vinden. Dat is goed gelukt. Nu basisschoolkinderen na 11 mei weer naar school mogen, zal dit wederom veel werk vragen van de scholen. In eerste instantie ligt de uitvoering hiervan bij de scholen. Wel hebben wij inmiddels onze hulp aangeboden om hen waar mogelijk te ondersteunen.

* Middelbare scholen hebben nog tot 1 juni te kampen met de huidige maatregelen. Zij hebben inmiddels het onderwijs op afstand goed ingeregeld. Niet alle leerlingen zijn goed aangehaakt, maar ze zijn in beeld. Wij houden nauw contact met scholen en springen in waar nodig.

* De tijdelijke noodopvang loopt goed. Er is goed contact met scholen en kinderdagverblijven. Tot nu toe is echte noodopvang ’s nachts, in weekenden of op feestdagen niet nodig geweest. Wel zijn er, mede door omstandigheden thuis, meer kinderen die gebruik maken van de kinderopvang. De kinderopvang kan dit tot nu toe goed opvangen. De capaciteit is nog voldoende.

* Bij de gemeentelijke vrijwilligersorganisaties constateren we nog geen knelpunten; de KBO’s hebben contact met hun ouderen; de maaltijdbezorging naar mensen gaat ‘gewoon’ door; de vrijwillige belastingadviseurs doen alles via mail en telefoon, en dat blijven ze voorlopig ook zo doen. 2

* De jeugd tot en met 18 jaar mag sinds 29 april weer georganiseerd en onder begeleiding sporten. Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo mag het alleen in de buitenlucht en op sportaccommodaties. Wij hebben direct na het bekend worden van deze versoepeling alle verenigingen in onze gemeente een mail gestuurd. Met daarin de oproep met ons te delen welke mogelijkheden zij zien. Niet alleen om hun eigen jeugdleden te faciliteren, maar ook jongeren in onze gemeente die geen lid van een vereniging zijn. En daarnaast hoe zij de samenwerking met andere verenigingen zien. Immers een handbal- of volleybalvereniging kan alleen haar jeugd faciliteren op een buitensportcomplex, zoals bijvoorbeeld bij een voetbal- of tennisclub. Wij hebben hen ook gevraagd alle consequenties die zij zien in beeld te brengen.

* De verlichting van de lock down heeft geen betrekking op de zorg. De genomen maatregelen blijven geldig tot 20 mei. De bewoners in deze instellingen mogen tot 20 mei geen bezoek ontvangen. Dit blijft maatschappelijk heel moeilijk voor de bewoners en hun familie. We zien wel initiatieven ontstaan om daarin verlichting te brengen.

* Alle evenementen zijn tot september afgelast. Dat betekent dat ook de Zwarte Cross niet door gaat. Dit is natuurlijk heel jammer gezien de grote betekenis van het evenement voor de Achterhoek en voor Oost Gelre. Maar ook hier zien we alom begrip voor de maatregel: gezondheid staat voorop.