Het perceel aan de Looweg 27a is in beeld voor woningbouw. Foto: Kyra Broshuis
Het perceel aan de Looweg 27a is in beeld voor woningbouw. Foto: Kyra Broshuis

Gemeente wil perceel Looweg Harreveld kopen

HARREVELD - De gemeente Oost Gelre wil het perceel aan de Looweg 27a in Harreveld kopen. Al eerder heeft het de gemeente een voorkeursrecht gelegd op deze locatie. In de ‘ruimtelijke verkenning wonen kleine kernen’ is de locatie aangeduid als woningbouwlocatie. Het college wil nu de raad vragen om het krediet beschikbaar te stellen. Het gaat om een bedrag van 187.500 euro.

Door Kyra Broshuis

Voor zowel de gemeenteraad als het college is het realiseren van woningbouw in de kleine kernen een belangrijk speerpunt. Om goede keuzes te maken over welke gebieden/plekken het meest wenselijk zijn, is de zogeheten leefbaarheidsthermometer opgesteld. Deze heeft als uitgangspunt dat er gebouwd moet worden op plekken waar het de leefbaarheid van de kernen het meest ten goede komt. De gemeente kiest heel duidelijk voor inbreiding daarvoor is de locatie aan de Looweg zeer geschikt. Er is overigens door een aantal omwonenden nog wel een zienswijze ingediend op het vestigen van het voorkeursrecht. Het voorkeursrecht kent echter geen beroepsmogelijkheid voor omwonenden. Met de eigenaar van het perceel is inmiddels overeenstemming bereikt over de aankoop.

Positief
Naast het aankoopkrediet wil het college ook een voorbereidingskrediet van 25.000 euro voor de planologische voorbereiding. Er is behoefte aan extra woningen in Harreveld, zo zegt wethouder Karel Bonsen. “Op dit moment is het nog onduidelijk of het woningbouwplan ‘De Boer’ tot ontwikkeling komt. Mocht dit wel het geval zijn, dan zal het aantal nieuwbouwwoningen dat we nastreven in elke kern, circa 15 tot 2025, nog niet voldoende zijn om de behoefte voor Harreveld in te vullen. Het conceptplan voor deze locatie is voorgelegd aan de dorpsbelangenorganisatie en deze heeft positief gereageerd op de planvorming. Er is gekozen voor een opzet die past binnen de kern van Harreveld, zoveel mogelijk recht doet aan de bestaande bebouwing om het perceel en tevens rekening houdt met de beperkingen van het aangrenzend sportpark. Uiteraard zal bij doorgang het plan verder worden aangescherpt met omwonenden en de dorpsbelangenorganisatie.”

Het voorstel wordt deze week besproken in de gemeenteraad.