Tom Vuling met de door hem gemaakte clipjes. Foto: eigen foto
Tom Vuling met de door hem gemaakte clipjes. Foto: eigen foto

Geen pijn meer aan de oren dankzij 10-jarige Tom Vuling

WINTERSWIJK - Op donderdag 30 april overhandigde sponsor Koen Mentink van Hittech Bihca B.V. een doos met 1000 clips voor mondmaskers aan Anne Stokkers, projectmanager facilitaire diensten, die namens Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé (SZMK) de gift dankbaar in ontvangst nam.Het personeel in de verschillende vestigingen van SZMK moet mondkapjes dragen, maar erg prettig is dat niet. De clipjes geven meer comfort aan de mondmaskers, die pijn aan de oren veroorzaken. Verder zijn de clipjes verstelbaar en aan te passen aan elke ‘hoedenmaat’. Al weer een voorbeeld van inventiviteit en solidariteit in tijden van corona. Maar het bijzondere is in dit geval, dat de actie is gestart bij de 10-jarige Tom Vuling.

Door Clemens Bielen

Veel zaken rondom het coronavirus zijn nog onzeker, zelfs de symptomen zijn zeer uiteenlopend. Maar over twee symptomen is nu wel duidelijkheid: het veroorzaakt creativiteit en saamhorigheid. Vooral in deze tijd komt aan het licht, hoe belangrijk vaardige handen zijn en hoe belangrijk kennis van techniek. Koen Mentink en Frits Sijbel waren enkele jaren geleden de initiators van de cursus 'zelf een 3D-printer bouwen' met als doel de jeugd warm te laten lopen voor techniek. Een geslaagde cursus, die al enkele edities heeft gekend en uitgerold is over de Achterhoek. Vader Harold Vuling zit in de stuurgroep van deze cursus en zoon Tom heeft de 3D-printer ook gebouwd tijdens de cursus. Het diploma bestaat uit de printer zelf, op zich al een prestatie van formaat, maar dan moet je nog zien of er leuke toepassingen zijn.
Op RTL-Nieuws zag Tom hoe een Amerikaanse jongen een clipje voor gezichtsmaskers maakte op zijn 3D-printer. Zijn moeder werkte als verpleegkundige op intensive care en klaagde over de oorpijn, die veroorzaakt werd door het elastiek.

Jonge
techneut
zoekt zelf het
programma
voor het
printen
van de clip


Dat bracht Tom op het idee om ook zo’n clipje te maken voor zijn tante, die in het Deventer Ziekenhuis werkt. Met de kennis van het Engels van een 10-jarige wist hij het met veel zoeken op google voor elkaar te krijgen om het programma voor het 3D-printen te downloaden en het clipje te printen.
Oorverdovend snel
Daarna was het de beurt aan de volwassenen om het groter op te zetten en ging de ontwikkeling via vader Harold, Frits Sijbel en Koen Mentink razendsnel. Het netwerk van 3D-printerbouwers, dat al eerder in touw was gekomen om spatschermen te printen, werd gemobiliseerd om verschillende organisaties van de clips te voorzien. Dit keer mocht Stichting Zorgcombinatie Marga Klompé 1000 clips in ontvangst nemen van Koen Mentink. Hij stelde PLA-draad, de voeding van de printer, gratis ter beschikking en nog eens dezelfde hoeveelheid extra draad voor de geleverde inspanning. Het maken van een clip duurt 30 minuten. In de geleverde doos met clips werd 1,5 km PLA-draad verwerkt in acht verschillende kleuren. Anne Stokkers ging de clips over de diverse vestigingen verdelen en uw reporter ging met een warm gevoel naar huis.

Anne Stokkers neemt de doos met clipjes in ontvangst ... Foto: Clemens Bielen
... van Koen Mentink. Foto: Clemens Bielen