Afbeelding

1985: “Play-Back” haalt topartiesten naar de Hamalandhal

Van geheime zender tot super drive-in-discotheek. Toen op 4 oktober 1980 vijf jongens uit Lichtenvoorde het aandurfden om met een geheime (illegale) zender de ether te verrijken, had niemand ooit kunnen vermoeden, dat deze kwajongens grap zou groeien tot één van de grootste en gerenommeerdste drive-in-discotheken in Nederland.

Het zijn Paul en Peter Nieuwenhuis, Wim Wijnands, Eric Kroon en Gerard Schutten die het idee opperden om de omgeving te verrijken met een lokale zender. De apparaten hiervoor werden aangeschaft en in elkaar geknutseld. Echter konden de plannen niet doorgaan, de jongens konden niet terecht op de geplande locatie. Om de dure installatie toch te kunnen benutten werd besloten deze om te bouwen en een disco-drive-in te starten. De eerste optredens als zodanig waren op schoolfuiven, verpleegstersfeestjes en reünies. Vanaf die tijd begon de disco-bal te rollen. Door hun professionele aanpak en een geweldig enthousiasme werden ze al gauw een van de meest gevraagde drive-in-disco’s in de verre omtrek.

De bezetting van “PLAY-BACK” wisselde nogal eens van samenstelling; zo stopte Eric Kroon in 1982 en kwam Ronald Bouwmeester de groep versterken. Samen met Gerard Schutten was hij de stem van Play-Back. In 1983 kwam het eerste landelijke succes en erkenning: Play-Back werd in dat jaar gesponsord door “Hitkrant” (Veronica). Later kwam het Peter Suyvesant-team met een lucratieve aanbieding, die echter door de jongens werd afgewezen; ze wilden voor zichzelf blijven werken, de hobby stond voorop!

Tijdens hun optredens werd Play-Back ook bekeken en beluisterd door tal van prominenten uit de muziek- en amusementswereld. Hierdoor ontstond een aanbod om in Engeland op te treden met ook een tournee door Noorwegen.
Verschillende performances in het land maakten de jongens beroemd. Zo traden ze op tijdens een concert van Frank Boeijen en als klap op de vuurpijl in Theater Carré in verband met het vijfjarig bestaan van de Dolly Dots.

Op 4 oktober 1985 was het zover: deze sympathieke, razend enthousiaste jongens, die ondanks het grote succes gewone Lichtenvoordenaren waren gebleven, vierden hun eerste lustrum met Play-Back. Met medewerking van hun freelance manager Gerard Bouwmeester en Wijkvereniging “Het Hooiland” werd in het kader van dit lustrum een enorm feest georganiseerd voor de hele gemeenschap: een wervelende avondshow met muziek en dans en topartiesten in de Hamalandhal.

Vele muziekfans trokken die avond naar de Lichtenvoordse sporthal waar De Dolly Dots, Lee Towers en Forrest acte de présence gaven. Allen waren artiesten die destijds een redelijke stempel op de muziek wisten te drukken. De Dolly Dots draaiden bijvoorbeeld al jaren niet geheel onverdienstelijk mee. Want, het moet gezegd, de muziek van deze regelmatig in de roddelbladen verschijnende dotjes bleef steevast in de hersenen vastgenageld.
Leen van de Toren, oftewel Lee Towers, die door de Lichtenvoordse organisatoren ‘Der Sinatra aus Holland’ werd genoemd, had zijn succes grotendeels te danken aan zijn subtiel in het leven geroepen imago van een simpele Hollandse jongen, die het toch maar even gemaakt heeft. Hoe het ook zij, de successen van Towers zijn gegund en verklaarbaar. Als geen ander wist de Rotterdammer destijds zijn publiek te geven waar het recht op had: eerlijk entertainment.
Het Lichtenvoordse spektakel werd gecompleteerd door de Amerikaans popartiest ‘Forrest’ (Rock The Boat) en een aanzienlijk minder bekend regionaal talent; Dominiek.
Toen men ‘s avonds gelukzalig naar huis terugkeerde dacht men: “Hoe is het mogelijk”.
Toen bleek maar weer dat je met hard werken, een heleboel enthousiasme, een beetje lef en talent een heel eind kan komen!