Wat is er nou eigenlijk zo intelligent aan deze lockdown?

Wat verstaat onze regering nu eigenlijk onder een intelligente lockdown? Dat je zelf goed nadenkt over wat slim is om te doen en wat juist niet? Ik zou zo denken dat laatste, maar als ik in de media lees wat er zoal wel en niet bekeurd wordt, lijkt het haast wel of je hogere wiskunde moet hebben gestudeerd om het allemaal nog te snappen.

Waar je in de ene veiligheidsregio een bekeuring krijgt voor een muzikaal optreden waarmee je de verpleeghuisbewoners een beetje wilt opfleuren, kun je in een andere regio rustig het toegestane bezoekersaantal aan je barbecueparty overschrijden. Wethouders en mensen die zich niet aan de wet houden, het is allemaal één pot nat.

Ach, de sterke arm van de wet is net als wij allemaal een beetje van het rit deze dagen. Daardoor krijg je de raarste situaties. Zo blijken ouderen en mensen met overgewicht een veel grotere kans op overlijden te hebben als ze besmet raken met het covid 19-virus. Maar wat doen wij in al onze wijsheid? Uit medeleven en sympathie met de opgehokte bejaarden leggen we de oudjes flink in de watten. We verwennen ze met taartjes, pannenkoeken en andere lekkernijen. We willen ze graag een hart onder de riem steken. Het probleem is alleen dat er van al die snoeperij meer onder het hart blijft steken dan alleen die riem.

Is al dat bijvoederen wel zo'n goed idee? In het Weltholtpark hebben ze inmiddels een voerverbod ingesteld nadat vijf siereenden door al dat voederen het loodje legden. Neveneffect van de coronacrisis. Want wat blijft er over nu school, het voetbal en de verjaardagsfeestjes op woensdagmiddag niet meer doorgaan? Je moet met de kids toch ergens naar toe. In de supermarkt mag je ze ook al niet meer meenemen.

Lastig allemaal maar gelukkig heeft de coronacris ook onvermoede gunstige neveneffecten. Social distancing bijvoorbeeld, dat is zo gek nog niet. Je hebt geen last meer van gillende kinderen bij de Appie, okseldampen van obers die over je heen reiken om de vuile borden af te halen, natte verjaardagszoenen van onwelriekende oudtantes, de schrale koffie-adem van de leerkracht die aan je tafeltje komt om nogmaals de stelling van Pythagoras uit te leggen. Zelfs over hangjongeren, verdwaalde alzheimerpatiënten of de lege pinautomaat op de Markt hoor je niemand meer.

De enige pinautomaat in de openbare ruimte die we nog hebben in Lichtenvoorde is nog een dagje buiten werking geweest. Het ding werd opgepimpt en is met de nieuwe logo's weer helemaal van deze tijd. Heeft u ook niets van gemerkt. Knap staaltje planning, of niet dan? Ik zou haast zeggen: intelligent.


Kees Kiezel