Normaal

Ik heb begrepen dat het nieuwe normaal misschien wel gaat betekenen dat het maatschappelijke leven in groepen gaat worden verdeeld. Dus ook in Oost Gelre, want Oost Gelre is toch ook een soort maatschappijtje.

Het is natuurlijk een abnormaal idee. Stel je voor dat je bijvoorbeeld naar leeftijdsgroepen gaat indelen. Dan kunnen jij en je partner of vriend of collega misschien niet samen een biertje drinken, als jullie niet in dezelfde klasse vallen.

Eigenlijk wil je je er geen fuck van aantrekken. Wil je weigeren je te laten weigeren omdat je in een bepaald tijdslot op een bepaalde plek niet welkom bent om iets waar je niks aan kunt doen. Word je er hels als een jachthond van.
Maar wat je doet als de situatie zich echt voor zou doen? Als je ook maar een held op sokken achter een toetsenbord bent.

Als je besmettingsrisico's wilt verminderen en een veilige onderlinge afstand beter wil waarborgen kun je beter op andere criteria gaan beoordelen.
In de horeca bijvoorbeeld recidiverende overlastgevers blijvend laten oprotten, bonuswinkeldieven blijvend uit de winkels weren. Deze crisis is een mooie kans voor wat sociale zuivering.

Hoe gaat dat met evenementen als die weer op gang komen in onze evenementengemeente? Een route van 25 kilometer voor het bloemencorso om iedereen ver genoeg uit elkaar te laten staan? Voor de Slag om Grolle weet ik wat betreft de veldslagen niet eens een oplossing.

Voor de kerken is het geen probleem, die zijn normaal al zo leeg dat ook als ze weer open zijn, er genoeg ruimte is voor sociale afstandsneming.
Wat de moskeeën betreft, ligt dat misschien anders, maar voor zover ik weet kun je geen virus oplopen als je al prevelend bijna de onderkant van de sokken van je voorknieler aanraakt.