Vrolijke kinderen, lid van gymnastiekvereniging Rap en Snel, trainen op het sportveld van scholengemeenschap Marianum in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis
Vrolijke kinderen, lid van gymnastiekvereniging Rap en Snel, trainen op het sportveld van scholengemeenschap Marianum in Groenlo. Foto: Kyra Broshuis

Binnensporters noodgedwongen naar buiten

Mooie samen-werkingen in de hele gemeente

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Tot opluchting van velen mag er weer gesport worden in clubverband. Daarvoor heeft de overheid wel strenge regels opgesteld. Zo mogen jongeren tot en met 12 jaar alleen sporten onder begeleiding en uitsluitend in de buitenlucht. De 1,5 meter afstand komt voor hen te vervallen. Jongeren tot en met 18 jaar moeten wel 1,5 meter afstand houden. Ook zij moeten met begeleiding en in de buitenlucht sporten. Wedstrijden, competities en toernooien zijn vooralsnog verboden.

Sporthallen blijven gesloten
Er mag dus op sportaccommodaties getraind worden. Sporthallen en andere indoor sportaccommodaties blijven gesloten. Ook de kleedkamers en kantines bij sportverenigingen en sporthallen blijven dicht. Dit betekent een duidelijke scheiding tussen de buitensporten en de binnensporten. In Oost Gelre wordt daar goed mee omgegaan, vertelt wethouder Bart Porskamp. “We zijn blij met de reacties die we van de diverse verenigingen hebben gekregen naar aanleiding van de nieuwe maatregelen. Ze zijn enthousiast over de versoepeling en voelen zich verantwoordelijk voor het op een veilige manier faciliteren van sporten voor leden én niet-leden. Wij hanteren het uitgangspunt dat sporten alleen op een buitensportaccommodatie mag. Daartoe rekenen wij bijvoorbeeld ook het Swite-terrein en de buitenruimte van zwembad ’t Meekenesch in Lichtenvoorde. We hebben met de verenigingen afgesproken dat ze zelf communiceren over hun aanbod aan leden en niet-leden. We zien dat de verenigingen onderling gebruik maken van elkaars accommodaties. Heel mooi, zo kunnen de binnensportbeoefenaars buiten hun trainingen afwerken. We verwachten nog meer van dit soort samenwerkingen in de komende weken.”

Volleybal bij het zwembad
Zo mogen bij de S.V. Grol binnensportverenigingen gebruik maken van het sportpark. De Handbalvereniging Grol en Dansschool Penta maken inmiddels gebruik van het aanbod. Op het terrein van de Grolse Boys in Groenlo vinden trainingen plaats van onder andere sportschool AnyTime Fitness, karatevereniging Mu-Chin en Volleybalvereniging Grol. Op het sportveld van scholengemeenschap Marianum wordt getraind door gymnastiekvereniging Rap en Snel. In Lichtenvoorde trainen de volleyballers van Longa ’59 op een afgesloten buitenruimte bij zwembad Meekenesch. De jeugd tot en met 18 jaar van handbalvereniging Pacelli uit Zieuwent traint voorlopig op het frisbeeveld achter het Sourcy Center.