Oud-bestuurslid Jolien Weevers kan na het afronden van project 'Japie' tevreden 'de deur achter zich dichttrekken'. Foto: Annekée Cuppers
Oud-bestuurslid Jolien Weevers kan na het afronden van project 'Japie' tevreden 'de deur achter zich dichttrekken'. Foto: Annekée Cuppers Annekée Cuppers

'Japie' wijst bezoekers van Den Diek de weg

LICHTENVOORDE - Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich welkom voelt en zijn weg vindt in je dorpshuis als je geen vaste beheerder hebt? Na twee jaar brainstormen waarin allerlei wilde plannen voorbij kwamen, gaat voor oud-bestuurslid Jolien Weevers een langgekoesterde wens in vervulling. Met de eerste zichtbare uitingen van het toegankelijkheidsproject 'Japie' kan ze met een goed gevoel 'de deur achter zich dichttrekken'.

Door Annekée Cuppers

Dat is nog eens een binnenkomer. Vrolijke afbeeldingen, samengesteld uit verschillende gebruiksvoorwerpen en lichaamsdelen waarvoor vrijwilligers en gebruikers van Den Diek model stonden, vormen samen met de tekst 'Welkom! Den Diek is ook van jou!' een ware blikvanger. De nieuwe bestickering op de entreedeuren straalt uit waar het sociaal cultureel centrum voor staat: Den Diek is een plek voor en door iedereen.

Voor Jolien Weevers een mooie afsluiting van vijf jaar bestuurswerk voor het sociaal cultureel centrum. Ze vertelt: "Al enkele jaren hadden we de wens om de toegankelijkheid en uitstraling van Den Diek te verbeteren. Den Diek is er voor iedereen maar ook van iedereen. Dat we geen beheerder hebben, gaf nog wel eens onduidelijkheid want wat kun je en wat mag je nu eigenlijk bij Den Diek? En hoe zorgen we er met elkaar voor dat alle gebruikers met plezier van de faciliteiten gebruik kunnen maken? Daarom is 'Japie' ontwikkeld."

Japie (de naam is ontstaan tijdens een van de brainstormsessies) is de naam van het toegankelijkheidsproject dat naast de entreebestickering kleurrijke wegwijsborden omvat die op strategische plekken in de ruimtes geplaatst zijn. "Bij binnenkomst kun je in een oogopslag zien welke kant je op moet voor de verschillende lokalen en bijvoorbeeld het invalidentoilet. In de lokalen zelf hangen infographics. Hierop kun je door middel van afbeeldingen zien wat je moet doen na gebruik van het lokaal. Bijvoorbeeld de tafels afnemen en de verwarming terugdraaien. Zo houden we met elkaar de boel netjes want juist omdat er geen beheerder is, zijn gebruikers met elkaar verantwoordelijk voor het schoon en op orde houden van de ruimtes. Zo blijft Den Diek laagdrempelig en betaalbaar voor iedereen."

De Groenlose interieurontwerpster Natasja Scharenborg tekende voor de vormgeving van Japie. Jolien is erg tevreden over haar werk. "Natasja heeft de verschillende onderdelen prachtig vormgegeven. Den Diek is van iedereen en die boodschap heeft Natasja in de ontwerpen goed weergegeven. Echt helemaal zoals ik het in gedachten had, ik ben er erg blij mee. Natasja heeft naast haar betaalde uren ook veel uren eigen tijd in dit project gestopt, dat mag ook nog wel even vermeld worden."

Dorpshuis van het jaar
Project Japie kon worden uitgevoerd met de geldprijs die Den Diek in 2018 won met de wedstrijd 'Dorpshuis van het jaar' van Omroep Gelderland. Jolien: "Met dat geld wilden we in eerste instantie een hangmeubel voor de jeugd laten maken. Bij nader inzien bleek hier bij de doelgroep toch minder behoefte aan dan gedacht. Nu is het geld alsnog goed besteed, misschien zelfs beter want een warm welkom en een betere toegankelijkheid, daar hebben alle doelgroepen wat aan. Japie is voor Den Diek een grote vernieuwing, al konden we nog niet alle ruimtes voorzien. Het is nu aan het nieuwe bestuur om ook Japies in de ontmoetingsruimte en in het entertainmentlokaal 3/4 te realiseren."

Vanaf 20 mei gaat Den Diek (onder voorwaarden) weer open. Kijk voor de laatste stand van zaken op de website.


www.den-diek.nl

De afbeelding op het wegwijsbord is tot stand gekomen in samenwerking met diverse vrijwilligers en gebruikers. 'Is dat nou mijn oog?', vraagt Jolien zich af. Foto: Annekée Cuppers
De nieuwe informatieborden laten de gebruiker op een eenvoudige manier zien hoe ze de ruimte achter moeten laten. Foto: Annekée Cuppers
De oude informatieborden bevatten veel tekst.
Bij de entree kun je op het nieuwe informatiebord snel zien waar je naar toe moet.