Afbeelding

1990: PSV- & Longa-gym samen verder als Spirit’90

De naam Spirit’90 en de datum zeggen het al: dit jaar bestaat deze actieve en enthousiaste gymnastiekvereniging uit Lichtenvoorde 30 jaar! Ook vóór 1990 werd er in Lichtenvoorde al heel lang gegymd en geturnd, maar na een zorgvuldige voorbereiding zijn in dat jaar de twee bestaande Lichtenvoordse verenigingen PSV en Longa-gym samengegaan onder de naam Spirit’90. Daarna is in 1999 de Zieuwentse gymnastiekvereniging ZGV erbij gekomen.

Longa-gym
Op 15 mei 1931 werd een nieuwe tak van Longa-sport opgericht, de afdeling gymnastiek, voor zowel heren als dames, wat in die dagen een hele stap was. Hier was dhr. G.J. Schuurman de grote animator en leider. In betrekkelijk korte tijd wist hij deze tak, die toen oefende in de sportzaal van de Huishoudschool aan de Dijkstraat, tot grote bloei te brengen.

Voor meisjes en dames was de gymnastiek in die tijd de enige gelegenheid om sport te beoefenen. Al snel zocht de vereniging daarom ook aansluiting bij de Nederlandse Katholieke Gymnastiek Bond (NKGB). De vereniging kende toendertijd ook een afdeling korfbal. Deze is later opgeheven.

Vele oudere inwoners van Lichtenvoorde zullen zich de jaarlijkse uitvoeringen van Longa-gym in het inmiddels verdwenen Hotel Industrie en de demonstraties op het Longa-voetbalterrein herinneren. In de latere jaren maakten de gymnasten ook gebruik van het Patronaatsgebouw achter de Bonifatiuskerk, ook wel bekend als de ‘Möllenkoare’. Deze brandde in ’83, onder verdachte omstandigheden tot de grond toe, af.

In de oorlogsjaren onderging ook Longa-gym, evenals zoveel andere verenigingen de invloed van de bezetting, maar het was onder de stimulerende leiding van bestuurslid G. Weijers en leider J.B. Werner, dat de vereniging in de jaren ‘50 een sterke bloei doormaakte. In de jaren ‘60 beleefde de gymnastiekvereniging een aantal moeilijke jaren. Het aantal leden liep enorm terug, het bestuur kampte met leiders problemen en de belangstelling voor de gymnastiek daalde tot een minimum. Mede dankzij de dhr. A. Ebbers en dhr. J. Hell, werd Longa-gym nieuw leven ingeblazen.

De komst van de Hamalandhal in de jaren ‘70 met haar grote trekpleisters als volleybal, handbal en badminton had een positief effect op de gymnastiek. Longa-gym groeide tot zo’n 240 leden. Ondanks dat het merendeel bestond uit meisjes kende de vereniging ook een goede jongensafdeling. In dezelfde periode ontstonden er plannen om te komen tot het oprichten van een afdeling jazz-gymnastiek om de vraag naar bewegen op eigentijdse muziek te beantwoorden, iets wat later erg populair werd.

PSV-gym
Naast Longa-gym kon men in Lichtenvoorde van 1947 tot aan 1990 ook de gymnastiek sport beoefenen bij de Protestantse Sport Vereniging (PSV). Op initiatief van de heren K. Hofman en R. Bosman werd in 1947 het idee gelanceerd om een jeugd- en sportvereniging op te richten. Onder leiding van de voorzitter en oprichter dhr. Hofman werd in de oude gymzaal aan de Dijkstraat begonnen met de gymnastieklessen. Een vereniging in de naoorlogse jaren op de been zetten bleek geen vanzelfsprekendheid, zeker niet als men, zoals in de beginjaren, uit een kleine gemeenschap de leden moest zien te halen. Dat PSV al die jaren een gezonde vereniging is geweest moet zeker worden toegeschreven aan de actieve bestuursleden die deze vereniging steeds heeft gehad.

Het verliep allemaal zo voorspoedig voor PSV-gym, dat in februari 1948 reeds de eerste openbare uitvoering kon worden gegeven. Juist door de jaarlijkse uitvoeringen in Hotel Industrie had PSV zich in de kijker gespeeld, hetgeen dat de vereniging ten goede kwam. In 1965 had men al ca. 105 leden, dit aantal liep op tot 170 leden en in de jaren ‘80 tot ruim 200 leden.

Dat PSV zich ook letterlijk niet uit het veld liet slaan is gebleken. In 1948 startte men met de afdeling voetbal, eerst met 2 senioren-elftallen en later nog een juniorenteam. Na 2 kampioenschappen op rij werd men ingedeeld in de Afd. Twente en moest daarom verre reizen maken. Wegens de hoge kosten die hierbij kwamen kijken werd in het seizoen ‘54-’55 gestopt met deze tak van sport. De trainingen van de voetballers werd in de beginjaren vervuld door alweer dhr. Hofman, die toch wel de grote stimulator van de vereniging genoemd mag worden. Ook onder zijn bezielende leiding kwam in 1954 de drumband tot stand. Maar ook aan deze afdeling kwam een eind en wel in de jaren ‘60, aangezien de animo erg was gedaald.

In 1954 zag PSV haar voorzitter dhr. Hofman vertrekken wegens een verhuizing naar elders. Zijn taak werd nadien waargenomen door de heren L. Huigen, D.J. Rademaker en W. Aalbers. Bij de viering van het 30-jarig bestaan in 1977 gaf men, voor het eerst weer na 15 jaar, een uitvoering en wel in de Hamalandhal.

In 1984 was PSV vijf dagen lang één van de rijkste sportverenigingen van Nederland. Op de Rabo-bankrekening werd een bedrag van tien miljoen gulden gestort: een vergissinkje van de bank. Penningmeesteres Anja Tamminga: “Ik was met stomheid geslagen over het bedrag en over de laconieke manier waarop de bank me via de telefoon te woord stond. Ze zeiden: “Ach, we hebben een vergissinkje gemaakt, maar mogen we dat even terugboeken? Natuurlijk heb ik direct ja gezegd, want het geld is niet van ons, maar zou toch wel eens willen weten wat er zou zijn gebeurd wanneer ik had gezegd: Eens gegeven, blijft gegeven”.

Nadat in 1987 de KNGV (Koninklijk Nederlands Gymnastiek Verbond) en de NKGB, de Katholieke organisatie, besloten tot een fusie tussen beide gymnastiekbonden, ontstonden de eerste fusieplannen tussen PSV en Longa-gym. In 1990 besloot men om beide verenigingen samen te voegen tot één Lichtenvoordse gymnastiekvereniging. Uit de talrijke door leden voorgedragen namen koos het nieuwe bestuur unaniem voor, de door Eric Schurink bedachte naam, Spirit’90. “Deze naam geeft aan dat het hier een actieve en bruisende club betreft, die na de fusie van Longa en PSV, enthousiast, geestdriftig en met veel elan aan de weg wil timmeren”, aldus woordvoerder Gerard Wagener.

Gynastiekvereniging Longa ca. 1934 voor het oude gymnastieklokaal aan de Dijkstraat.
Afbeelding
Het bestuur in de beginjaren van PSV-gym:
Zittend v.l.n.r. Mevr. J. Liefting-Rademaker, dhr. K. Hofman en Mevr. A. Rots-Bloemers.
Staand de heren G. te Kronnie, F. Roelofswaard, H. Hillen en W. Aalbers.