Rikie te Brake (rechts) en Lien Oolthuis, vrijwilligers en ambassadeurs van ’t Klinkerhofje in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes
Rikie te Brake (rechts) en Lien Oolthuis, vrijwilligers en ambassadeurs van ’t Klinkerhofje in Lichtenvoorde. Foto: Theo Huijskes Theo Huijskes

Rikie te Brake en Lien Oolthuis hebben hun hart verpand aan 't Klinkerhofje

‘Naast een voldaan gevoel geeft dit werk je positieve energie!’

Door Theo Huijskes

LICHTENVOORDE - Een leven zonder vrijwilligers is ondenkbaar en dat zeker in de huidige tijd, waarin het coronavirus een grote invloed heeft op het leven van alledag. Een door niemand gewenste omstandigheid waarbij juist het vrijwilligerswerk, hetzij op afstand, hetzij dicht bij huis, een ongekend belangrijke functie vervult. Vrijwilligerswerk dat niet alleen voor ondersteuning zorgt met betrekking tot welke werkzaamheden dan ook, maar ook vrijwilligerswerk dat in de huidige tijd mensen nog meer met elkaar verbindt. En dat zeker ten aanzien van mensen, die als gevolg van de coronacrisis plotseling in een onzekere situatie terecht komen.

'We willen het

de bezoekers

naar de zin

maken met

activiteiten

gericht op

ontmoeting'


Voor deze rubriek praten wij ditmaal met een tweetal voorbeeldvrijwilligers, te weten Rikie te Brake en Lien Oolthuis, beiden woonachtig in Lichtenvoorde. Tijdens een geanimeerd gesprek etaleren beide dames een gepassioneerde beleving van het vrijwilligerswerk in het algemeen en het ouderenwerk in het bijzonder. Een centrale plek wordt daarbij ingenomen door het ontmoetingscentrum ’t Klinkerhofje, waaraan beiden hun hart hebben verpand. Voor Rikie en Lien is deze locatie in de Klinke aan de Varsseveldseweg in Lichtenvoorde een tweede thuis, waar beiden met hart en ziel veel tijd, werk en met name liefde in investeren. Dit alles met maar één bedoeling en dat is om de bewoners van de Klinke, de Franciscanerhof en de Patronaatshof het helemaal naar de zin te maken met een scala aan activiteiten, vooral gericht op ontmoeting.

De beschikking over een geweldig team vrijwilligers
Rikie te Brake-Nijhuis is op 3 juli 1953 in het buurtschap Holterhoek nabij Eibergen geboren en dat in een gezin met twaalf kinderen. “Daar is ook de basis gelegd voor mijn latere opleiding, alsmede mijn werk in de zorg en in het bijzonder mijn liefde voor het ouderenwerk. Dit ingegeven door de intensieve, met naastenliefde doorspekte aandacht, die toentertijd in mijn directe omgeving al aan de dag werd gelegd”, aldus Rikie, die inmiddels 45 jaar is getrouwd met Jos te Brake, moeder is van drie kinderen en oma van vier kleinkinderen met de vijfde als stamhouder op komst.

Blije en bovenal trotse gevoelens, die vervolgens plaats maken voor het emotionele relaas dat zij reeds vanaf 2013 mantelzorger is van manlief Jos, die de ziekte van Parkinson heeft en nu als gevolg van een val in de badkamer van hun nieuwe woning is opgenomen in de Hof van Flierbeek. “Een bijzonder zwaar gelag en dit zeker tijdens de huidige coronacrisis. Maar desalniettemin bezoek ik Jos iedere dag van de week, zij het vanwege het coronavirus buiten nabij de haag van de binnentuin. Ondanks de pijn en het gemis, geeft dit verschrikkelijke leed extra inspiratie om mijn vrijwilligerswerk voort te zetten. Na mijn opleiding bij de Molenberg in Groenlo, heb ik twintig jaar als beroepskracht gewerkt bij de Antoniushove in Lichtenvoorde. Vanaf dat moment doorgeschakeld naar het vrijwilligerswerk, dat ik inmiddels ook alweer twintig jaar doe.

'Vanwege veel

belangstelling

heeft men ons

zelfs gevraagd

't Klinkerhofje

ook op zondag

open te stellen'


In 2010 gestart bij ’t Klinkerhofje en vanaf 2013 als coördinator, noem het de spin in het web, waarbij ik de beschikking heb over een geweldig, uit achttien personen bestaand team vrijwilligers, waarbij eenieder zijn of haar geheel eigen inbreng heeft. De oudste vrijwilliger is maar liefst 86 jaar jong.”

’t Klinkerhofje is een doorslaand succes
De met zichtbare bewondering toeluisterende Lien Oolthuis-Vos, geboren op 13 november 1938 in Zieuwent, gehuwd met Jan Oolthuis, moeder van drie kinderen en oma van zeven kleinkinderen, heeft reeds een staat van dienst van veertig jaar als vrijwilliger en dat op tal van verschillende terreinen. “Vanuit laatstelijk mijn vrijwilligerswerk bij de Antoniushove, ben ik in 2010 in navolging van Rikie namens Careaz benaderd voor de inloopvoorziening ’t Klinkerhofje. Dit bleek direct een succes. Vooral vanwege het ontmoetingsaspect dat vanaf de start de hoogste prioriteit had. De opzet van ’t Klinkerhofje is namelijk dusdanig geregeld dat het voor iedere belangstellende gemakkelijk is om contacten te leggen, anderen te ontmoeten en mee te doen aan gevarieerde activiteiten. Naast het tevens kunnen inschakelen van een klussen- of vrijwilligersdienst, is er ook een handwerkmiddag, een vaste kaartavond, inloopmorgens en worden er themabijeenkomsten en kookactiviteiten georganiseerd. Vooralsnog houden wij het op drie inloopmomenten en twee activiteitenbijeenkomsten per week op vastgestelde ochtenden en middagen. De belangstelling is zo groot, dat men ons zelfs gevraagd heeft om het ontmoetingscentrum ook op de zondag open te stellen. Gemiddeld zeker twintig tot dertig bewoners maken wekelijks gebruik van ’t Klinkerhofje. Dat beschouwen wij als een groot succes”, aldus Lien Oolthuis.

Jubileumfeestje
Op 1 februari 2020 bestond ’t Klinkerhofje tien jaar. “Als gevolg van de coronacrisis hebben wij daaraan nog geen aandacht kunnen besteden. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet!”, zo laten de dames vastberaden weten.