Wimken van Diene, Ferdi Jolij, Bennie Jolink en Jan Manschot in 1986.
Wimken van Diene, Ferdi Jolij, Bennie Jolink en Jan Manschot in 1986.

1986: Normaal høkt Lichtenvoorde plat!

Het eerste concert van de nieuwe ‘veldtocht’ Boerenrock-formatie Normaal begon in de Hamalandhal in Lichtenvoorde. Op zaterdag 8 maart 1986 streek het circus van Normaal neer in de plaatselijke sporthal.

Dat deze seizoenspremière in Lichtenvoorde werd gehouden was op initiatief van de activiteitencommissie van volleybalvereniging Longa’59, die verder door het leven ging als Stichting Volleybal Promotie, kortweg SVP. Al eerder slaagde deze commissie er in popconcerten naar de Lichtenvoordse sporthal te halen. Zo traden eerder de band van Jan Akkerman en de Gigantjes in het complex op.

“De voorverkoop loopt als een trein. Dat wordt beslist een volle bak”, zegt voorzitter Eijsink van Longa’59. Dat Longa‘59 in Lichtenvoorde de première van Normaal kreeg, was vooral te danken aan drummer Jan Manschot, alias ‘Brekken Jan Schampschot’. De wieg van Jan Manschot stond namelijk in Lichtenvoorde en bovendien was hij ook nog eens een prominent speler van Longa’59.

Als opwarmer van Normaal werd op het allerlaatste moment (de Longa band moest verstek laten gaan) de formatie ‘Black to Red’ aangezocht uit Doetinchem. Deze band trad voor het eerst op en liet geen gekke indruk achter. Er werd gedegen rock-werk gebracht en tijdens hun optreden werd er niet één glas bier richting het podium gegooid.

“Jongens høken, brekken en angoan hier in Lichtenvoorde, want ‘t is alderbastend lang geleén da wi’j hier bunt gewest”. Met deze leuze opende Hendrik Haverkamp Normaals’ veldtocht in 1986. En het was meten raak. Er was in heel Nederland geen enkele andere band die erin slaagde om een zaal zo ‘plat’ te spelen als Normaal dat deed. Dat de vijf (inclusief Hendrik) muzikanten daarbij geen halsbrekende toeren meer uit hoefden te halen hadden ze aan hun hits te danken. Maar ook nummers als ‘Steven Paul’ en ‘Achter wolken’ van het destijds nieuwe album ‘Kiek uut’ kwam het publiek ter oren.

De høkers en brekkers waartoe halverwege het optreden zo'n beetje iedereen behoorde, vermaakten zich deze zaterdagavond overigens niet alleen met de muziek van Normaal. Zo liep er achter in de Hamalandhal bijvoorbeeld een man rond die alleen nog maar een te kleine ‘tanga-slip’ droeg. Hij werd door zijn kameraden op een steekwagentje gezet en in een grote kring rondgereden. Waar maak je nou zoiets mee? Kortom het was feest voor de ‘Achterhøkers’ zaterdagavond 8 maart 1986 in Lichtenvoorde en dat lieten er maar weinig onbetuigd.