De KGB-band
De KGB-band

2001: Jovink verrassingsact bij Nieuwjaarsparty KGB-band

De eerste dag van het jaar 2001 werd door zo’n 1000 mensen ingewijd tijdens de traditionele Nieuwjaarsparty van de Katholieke Gelegenheids Band. Om 18.00 uur begon de party in de Hamalandhal, die als ‘Cultimediaspektakel’ omschreven was.

De locatie was dit jaar niet de aula van het Marianum zoals het jaar daarvoor, maar de sporthal, die door de organisatie omgetoverd was tot een sfeervolle zaal. Hoewel het niet zo knus was als de aula was de sfeer toch heel goed.
De KGB-band heeft nog veel werk moeten verzetten om alles te regelen voor 1 januari. Begin december kreeg de band ineens te horen dat de aula niet meer gebruikt mocht worden voor hun party omdat het cultureel gehalte van het evenement niet hoog genoeg was en er teveel mensen kwamen.

Koortsachtig moest er toen naar een andere plek gezocht worden. Met hulp van de gemeente, die de sporthal beschikbaar stelde kon het feest gelukkig toch nog doorgaan, want voor velen is de start van het nieuwe jaar niet compleet zonder Nieuwjaarsparty.

De opening werd verzorgd door koor 2nd Edition dat a-capella ‘Bohemian Rapsody’ van Queen bracht. Ook het mediagebeuren kwam toen op gang. In de zaal hingen twee grote beeldschermen waarop gedurende de avond filmpjes werden getoond die door de organisatie waren gemaakt. De hele avond waren er op de schermen ook live-beelden te zien van de videocamera waarmee de heer Vantast op het podium rondliep tijdens de optredens. Daardoor kreeg het geheel wel een apart tintje.

Na de opening kwamen nieuwjaarsgroeten van inwoners van Lichtenvoorde, waaronder die van de burgemeester. De tweede act kwam van de Dokters Swingende Infuustoeters. Gekleed in lederhosen brachten zij een half uur lang vrolijke Duitse Egerländer muziek. Iets voor zevenen kwam de KGB-band aan de beurt. Zoals altijd gingen ze er vanaf het begin vol tegenaan. Tijdens hun optreden werden op de schermen beelden getoond die tijdens de voorbereidingen en in de 8 jaar daarvoor waren gemaakt van de optredens.

Omdat er dit jaar geen soundmixshow was vanwege tijdgebrek, moest er iets anders spectaculairs komen, en daar waren ze in geslaagd. Als verrassingsact kwam om 20.30 uur Jovink & de Voederbietels het podium op en een uur lang speelden ze de sterren van de hemel. Er ging meer bier door de lucht dan dat er gedronken werd en de stampvolle Hamalandhal ging uit zijn dak. Bakker Willie Staring werd op het podium gehaald om de 7-Dronk mee te doen, een variant op de 7-sprong, waarbij er na ieder couplet een pilsje in één keer leeg gedronken moet worden. Ook tante Rikie, de ‘koningin’ van Jovink werd enthousiast door het publiek ontvangen.

Na de pauze had de KGB-band een metamorfose ondergaan en stonden in zeer ‘foute’ disco kleding op het podium voor een jaren ‘50 sessie. Hierbij werden ze tijdens de eerste twee nummer begeleid door 2nd Edition en vijf danseressen. Ook met de toegift stonden ze allemaal weer op het podium tijdens ‘Brand New Day’ en dit was een swingend einde van een spetterende avond.