Is vlees eten wel zo gezond?

Bij het slachthuis in Groenlo bleken deze week na een steekproef 45 medewerkers besmet te zijn met het covid-19 virus. De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland vatte daarop 'de koe bij de horens' en sloot de tent terstond. Nadat de rest van het personeel ook getest was, stond de teller uiteindelijk op 147 personen. Minister Schouten dreigde daarop alle slachterijen op slot te gooien als de sector niet heel snel met plannen komt om de medewerkers te beschermen tegen het virus. Want 'gezondheid is immers belangrijker dan een stukje vlees op je bord'.

Het is een verwarrende tijd en mensen, ook ministers, zeggen daarom soms rare dingen. Want als gezondheid echt belangrijker was dan een stukje vlees op je bord, dan waren bestrijdingsmiddelen als Round Up allang verboden. Waren er geen grootschalige geitenboerderijen meer die Q-koorts konden verspreiden. Werden er geen enorme oppervlaktes aan regenwoud vernietigd om er soja op te verbouwen voor veevoer. En het belangrijkste: zouden we boeren een fatsoenlijke prijs betalen voor dat lekkere stukje vlees. Een prijs waarmee de boer nog een fatsoenlijk inkomen kon verdienen zonder wakker te hoeven liggen over zaken als schaalvergroting, mestoverschot en dure luchtwasinstallaties. Daar blijft zo'n boer ook lekker gezond bij en zijn beesten ook.

Gezond bleken veel medewerkers van de Vion allerminst, hoewel slechts een enkeling slechts milde klachten had. In de kranten en via de (a) sociale media buitelden de voor- en tegenstanders over elkaar heen. De medewerkers zouden elkaar onderling besmet hebben omdat ze hun werk niet op anderhalve meter afstand konden doen, met elkaar in busjes zaten en opeengepakt woonden in vakantiehuisjes. Dat dat fenomeen in veel meer sectoren voorkomt en dat daar tot op heden nog geen coronabrandhaarden zijn opgedoken, wordt voor het gemak maar even vergeten.

Een bekende Nederlandse sociaal demograaf, ik noem geen namen, kwam al eerder met een verklaring waarom volgens hem in slachthuizen zo makkelijk een coronabrandhaard uitbreekt. Coronavirussen gedijen uitstekend in ruimtes waarin droge, koude lucht circuleert. Daar helpt geen handen wassen, schermpjes plaatsen, op anderhalve-meter-van-elkaar-omkleden aan. Of dat waar is? Ik ben maar een eenvoudige columnist maar het klinkt alleszins plausibel.

De regering moet 100 procent regeren met slechts 50 procent van de kennis. Wel bijzonder dat ze daarbij alleen maar lijken te luisteren naar ic-artsen en virologen. En als ventileren belangrijker blijkt dan desinfecteren, dan hebben we meer aan luchtreinigingsspecialisten dan aan de zoveelste boa (met of zonder wapenstok) of verkeersregelaar (met of zonder geel hesje).


Kees Kiezel