Lives matter

Het is wel een beetje ergerlijk dat net in het voorjaar dat alles stilligt, het bijna constant prachtig weer was voor evenementen. Elke voorjaarsfeestdag - Pasen, Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaart, Pinksteren - scheen de zon over lege velden, legen pleinen en lege terrassen. Dan had het beter kunnen regenen, goed voor de boeren en goed voor de drinkwatervoorziening. Met name hier in het oosten van het land is de waterdruk erg laag. (De druk op de watervoorziening is juist hoog en daardoor de druk van het water dat uit de kraan komt juist laag.)

Het zou mooi zijn dat mensen voorlopig ophielden met het sproeien van tuinen. Sproeien is geen grondrecht, ongeacht het aantal vierkante meters. De meeste planten kunnen dat best hebben, die zijn een stuk flexibeler dan hun eigenaren. Voor de akkerbouw en tuinbouw is dat natuurlijk anders, die mogen/moeten sproeien als dat nodig is. Maar burgers moeten water drinken (goed voor de huid) en douchen, maar daarnaast zuinig zijn met water.

Op Tweede Pinksterdag was er een evenement dat wel doorging. Op de dag dat de horeca weer openging demonstreerden namelijk in dat andere vestingstadje dan hier in Oost Gelre duizenden mensen tegen racisme. Burgemeester Femke Halsema had de demonstratie toegestaan omdat het onderwerp te belangrijk was om te verbieden. Ze was wel verrast door de grote opkomst.

Nou ja, het voordeel is dat nu iedereen wel tegen racisme is, want dat waren we nog niet, besmet of niet.

In haar gĂȘnante optreden bij Op1 zei ze dat de politie alleen hard had kunnen optreden. Ze had er geen argument voor en bovendien zou zoiets helemaal geen argument mogen zijn. Iets met geweldsmonopolie in een rechtsstaat.
Ik was juist van plan om weer eens het Rijksmuseum te gaan bezoeken, maar ik denk dat ik maar even wacht. Tot de Halsema-besmettingscurve is afgevlakt.

Ik heb binnenkort wel een vakantieweek, die ga ik gebruiken om de tuin te sproeien tegen racisme, dan mag het, planten zijn ook levens. En ik ga Halsema vragen een gastcolumn te schrijven. Ik neem aan dat ze daar tijd voor heeft, want ik mag hopen dat ze afgezet wordt.
Als burgemeester van de hoofdstad is ze adembenemend incompetent, maar misschien kan ze iets anders wel.

Hopelijk wordt ze ook vervolgd en opgesloten - tenslotte heeft ze heel veel mensen moedwillig in (levens)gevaar gebracht - maar dat is geen probleem, want ook gevangenen mogen columns schrijven. Dat is een grondrecht.