OOGenblik na de raad

Oost Gelre bevindt zich in een dubbele crisis. Afgelopen week werd tijdens de bijeenkomst van de raadscommissie pijnlijk duidelijk dat onze gemeente zich momenteel in twee grote crises bevindt: een coronacrisis en een financiële crisis. De coronacrisis ontstond ten gevolge van de corona-uitbraak bij de medewerkers van Vion op de Laarberg. OOG uitte meteen haar bezorgdheid richting het college en stelde vragen: “Hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom zijn dingen zo gelopen? Hoe kan het dat arbeidsmigranten / medewerkers personeel zo behandeld zijn? Zijn er meer bedrijven in Oost Gelre waar een corona-uitbraak kan ontstaan? Wat zijn de gevolgen voor de Groenlose toeristische sector? En hoe nu verder?”.

De burgemeester gaf aan dat momenteel de prioriteit ligt bij het indammen van het virus maar dat op een later tijdstip uitgebreid onze zorgen besproken zullen worden met de Raad en stakeholders zoals Vion en de uitzendbureaus.Wij roepen bij deze op om dit debat transparant en openbaar te gaan voeren. Ook in het belang van de burgers en de medewerkers van Vion en de recreatieve ondernemers die nu al schade ondervinden door het negatieve stempel die op Groenlo is gezet.

De tweede crisis treft geheel Oost Gelre: de jaarstukken van 2019 geven aan dat er door de huidige coalitie van het CDA en VVD in 1 jaar een verlies geleden is van maar liefst €5 miljoen!! Een enorm bedrag en wellicht het grootste financiële verlies in onze gemeente ooit. En de vooruitzichten voor 2020 zijn ook al niet best: de coronacrisis zal wederom leiden tot forse extra kosten voor het gemeentelijk apparaat. Voor een groot deel is dit recordverlies te wijten aan wanbeleid van de CDA/VVD-coalitie. Al twee jaar lang roept OOG vergeefs dat er onverantwoordelijk financieel beleid wordt gevoerd en dat de uitgaven de pan uit reizen: denkt u maar aan de bruidsschat van €300.000,- voor de voetbalfusieclubs in Groenlo, de totaal onnodige aanleg van parkeerplaatsen op het terrein van de voormalige Rabobank in Lichtenvoorde, kosten €100.000 plus €1.2 miljoen versneld afschrijven en de onnodige en onverantwoorde aankoop van De Bron in Groenlo à € 500.000,-.

Laten we deze inzending vooral positief afsluiten: met een gezonde dosis realisme en OOG voor wat er echt toe doet is er beslist perspectief voor de financiën van de gemeente.


Jose Konings, Paul Wallerbos, Rene Hoijtink, Freek Jansen en Ronald Willering (fractievoorzitter)