Alle corona-afval hoort bij restafval

LICHTENVOORDE - De Nederlander is inmiddels gewend aan het zo goed mogelijk scheiden van zijn afval. Maar dat kan ongewild ook resulteren in kostbare problemen en zelfs gevaarlijke situaties. Met name voor wat betreft het afval van corona-beschermingsmiddelen als mondkapjes, plastic handschoenen en gebruikte tissues. En eigenlijk is het heel makkelijk, dat moet allemaal bij het restafval.

Sinds 1 juni is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Omdat nu al blijkt dat veel mensen niet weten waar ze beschermende middelen tegen corona moeten weggooien, wil Milieu Centraal helpen om de juiste afvalbak te vinden. Veel handschoenen en mondkapjes belanden op straat, in het riool of bij het plastic afval.
Maar storten in de verkeerde afvalbak verstoort de recycling. Nog erger: mensen die het afval sorteren lopen onnodig risico op besmetting. Textiel bijvoorbeeld wordt door medewerkers handmatig gecheckt, en je wil niet dat zij gebruikte mondkapjes eruit moeten vissen.
Ika van de Pas, directeur Milieu Centraal: “Je afval goed weggooien is belangrijk voor ons milieu. Spoel handschoenen, mondkapjes en ander afval niet door de wc, dan kan het riool verstopt raken. Het hoort ook niet bij het plastic afval en al helemaal niet op straat. Gooi beschermingsmiddelen na gebruik in de restafvalbak, dat is de enige juiste plek. Is er geen prullenbak in de buurt, hou het dan even bij je in een apart zakje tot je het wel kunt weggooien.”

Herbruikbaar mondkapje
Een niet-medisch mondkapje is ook zelf te maken, bijvoorbeeld van restanten stof of oude kleren. Dat is qua materiaalgebruik beter voor het milieu dan een wegwerpmondkapje dat je koopt en na één keer gebruiken weggooit. Wasbare mondkapjes leveren minder afval op dan wegwerpmondkapjes, zeker als je nagaat dat je er voor langere tijd veel nodig hebt. Het wassen van herbruikbare mondkapjes kost wel energie. Was ze daarom mee met ander wasgoed in een 60-graden was, om het milieu zoveel mogelijk te sparen.


www.afvalscheidingswijzer.nl