Voorlopig blijven de deuren van De Koppelpaarden gesloten.
Voorlopig blijven de deuren van De Koppelpaarden gesloten. Foto: Annekee Cuppers

Exploitant van De Koppelpaarden stopt ermee

'Het is heel zuur maar met deze maatregelen kan ik niet verder'

Door Kyra Broshuis

LICHTENVOORDE - Het bekende hotel restaurant De Koppelpaarden in Lichtenvoorde zit zonder uitbater. Het horecabedrijf werd door een groep investeerders in ere hersteld en Stephan Stoffels nam de stap om, als zelfstandig ondernemer, het multifunctionele horecabedrijf te gaan leiden. Stoffels begon vol enthousiasme aan de verdere uitbouw van De Koppelpaarden maar moet nog geen jaar later noodgedwongen stoppen met zijn activiteiten.

Stilte voor de storm
“Ik nam het bedrijf over in de opstartfase, een fase waarin er relatief veel kosten gemaakt moeten worden. We hebben hard gewerkt om het bedrijf te verbeteren en uiteraard ook verschillende investeringen gedaan. Samen met het team hebben we de gast een unieke en gastvrije beleving geboden. Het ging elke dag een beetje beter en stap voor stap wisten de gasten de weg naar ons restaurant, onze hotelkamers, zalen en het terras te vinden. We kregen voor 2019 een gastwaardering van een 9.2, dat is super hoog”, vertelt Stoffels. Het jaar 2020 startte voortvarend: “Er waren veel aanvragen voor vergaderingen, private diners, feesten en bruiloften. De jaaragenda begon vol te stromen. De maand januari was een goede maand en liet groei zien ten opzichte van januari 2019. Februari is altijd een wat mindere maand maar het zag er aanvankelijk goed uit, de prognose van de kamerbezetting was relatief hoog. Vanaf half februari kwamen er vanuit het buitenland de eerste annuleringen van hotelkamers binnen. Het waren de eerste effecten van Covid-19. Het voelde toen al aan als stilte voor de storm.”

Stoffels en zijn team zagen de annuleringen binnenkomen. “Dat is ook logisch, mensen willen geen risico nemen. Gezondheid staat voorop. Op zondag 15 maart om 18:00 uur moest de horeca op last van de overheid tot tenminste 6 april de deuren sluiten. We zitten gevangen in een stilstaande economie. De overheid kwam met de NOW-maatregel (Ondernemers kunnen met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) tot maximaal 90% van hun loonkosten vergoed krijgen als ze verwachten ten minste twintig procent omzet te verliezen over vier maanden door de coronacrisis. KB.) Let wel, alle inkomsten tijdens de lockdown, zoals bijvoorbeeld het bezorgen van maaltijden, zullen op een later moment worden verrekend met de NOW. Keer op keer werd de lockdown door de overheid verlengd. Sinds 15 maart was geen dag hetzelfde, de inzichten veranderden elke 24 uur. Toch hoopte ik elke dag op een soort wonder, dat was wellicht naïef. Toen ik begon bij De Koppelpaarden, heb ik volgens mij elk scenario de revue laten passeren, maar deze had ik niet zien aankomen.”

Niet te doen zonder reserves
De heropening van de horeca onder strenge voorwaarden is een onrendabele cocktail, zo vindt Stoffels. “Maximaal 30 gasten binnen, anderhalve meter afstand tussen de tafels en alles op reservering. Spontaan wat gaan drinken en eten is er niet meer bij. Koninklijke Horeca Nederland geeft aan dat op basis van de opgelegde beperking een horecabedrijf zo’n dertig procent van zijn ‘normale’ jaaromzet kan realiseren. De kosten blijven echter onveranderd. Dit is niet te doen zonder reserves. Het voelt als watertrappelen waarbij je de kant niet ziet. Een horecabedrijf met veel beperkingen én de onzekerheid over een eventuele tweede golf is teveel. Op dit kompas kan ik niet varen en daarom heb ik besloten te stoppen. Een hele lastige beslissing. Ik vind het super zuur voor het team.”

Toch blijft Stoffels een optimistisch mens: “Dit was absoluut niet wat ik voor ogen had en het is ontzettend jammer dat het zo gelopen is. Ik ben een positief en enthousiast persoon maar ik ben ook een realist. Ik hoop dat de eigenaren van De Koppelpaarden verder gaan met het bedrijf. De Koppelpaarden hoort bij Lichtenvoorde en verdient het open te zijn.”

'De Koppel-

paarden

blijft zeker

behouden

voor

Lichtenvoorde'


Berry Nales, één van de investeerders van De Koppelpaarden, laat weten dat De Koppelpaarden zeker behouden blijft voor Lichtenvoorde. “Maar over de exacte invulling kan ik nu nog niets zeggen. We zijn er in elk geval mee bezig.”

Afbeelding