Foto: Achterhoek Nieuws bv
Foto: Achterhoek Nieuws bv

Hof aan de Dijkstraat

In de vergadering van 14 april jl is een grote meerderheid van de raad akkoord gegaan met de financiering en dus de uitvoering van het plan Hof a/d Dijkstraat. De Nieuwe Liberalen OG zijn als enige partij niet akkoord en ik zal hieronder verklaren waarom.

Natuurlijk zijn wij voorstander van bouwen in Oost Gelre. Al jaren pleitten wij voor woningbouw en vooral voor bouw in de Dijkstraat te Lichtenvoorde. Vijf jaar geleden lag er een heel mooi plan dat al lang en breed gerealiseerd had kunnen zijn, namelijk de bouw van 40 stuks wooneenheden in flexibele module die zowel voor junioren als voor senioren een perfecte plek in het centrum van Lichtenvoorde kan betekenen. Het parkeerterrein aan de Koemstraat had hiermee behouden kunnen worden. De gemeentelijke bijdrage voor dit project zou plm. 1,25 miljoen belopen.

Het gemeentelijk plan dat onlangs door de raad is goedgekeurd behelsd de bouw van 25 stuks grondgebonden koop- en sociale huurwoningen en het verlies van het parkeerterrein Koemstraat. Het plaatje ziet er dan als volgt uit: 40% minder wooneenheden, 100% meer gemeentelijke bijdrage en het verlies van 66 stuks parkeerplaatsen in het centrum.

De Nieuwe Liberalen van Oost Gelre vinden dit geen goed plan. Er worden te weinig mensen voor te veel geld gehuisvest op deze belangrijke plek in het centrum van Lichtenvoorde. Het parkeerterrein aan de Koemstraat wordt voor nul euro overgedaan naar de projectontwikkelaar, levert dus geen geld op maar wel het verlies van 66 stuks openbare parkeerplaatsen. De kelder van Scapino moet per se verdwijnen. Kapitaalvernietiging van de bovenste plank. Het resultaat van dit soort escapades is dat er per woning plm. € 100.000,-- gemeenschappelijk geld moet worden bijgepast.

De realisatie van dit plan is niet gespeend van onzekerheden. Niet alle panden en percelen, benodigd voor realisatie van dit plan, zijn op dit moment van schrijven in handen van de ontwikkelaar. Subsidie van de Provincie is afwachten en de oplevering van dit plan kan, in ultimo, nog zeven jaar duren. Niemand kan weten wat er in die tussentijd gebeurt. De sociale huurwoningen komen in handen van particuliere beleggers. Het bestemmingsplan mag dan worden aangevuld met deze restrictie, feit blijft dat deze woningen vrij verhandelbaar zijn. Toewijzing aan huurders is dan ook niet meer aan de gemeente Oost Gelre of aan de wooncorporaties. Buitenlandse beleggers hebben veel interesse in Nederlands sociaal onroerend goed.

Bovenstaande argumenten zijn voor de Nieuwe Liberalen OG nog steeds redenen om met dit plan niet akkoord te gaan.


Namens Nieuwe Liberalen OG
G. klein Gunnewiek