De Hamalandhal van 1973 tot 2012
De Hamalandhal van 1973 tot 2012

Uitbreidingsplannen door de jaren heen

Dat de Hamalandhal uit twee sporthallen bestaat is inmiddels al jaar en dag een bekend gegeven. Echter zijn zo’n 25 jaar geleden de eerste uitbreidingsplannen voor een tweede hal ontstaan. In 1986 zorgde de ondernemingslust van gebroeders Ronald en Peter Kruip dat de gemeente tot een positief ambtelijk advies kwam over het privatiseren van de sporthal. In het overleg met de gemeente hadden de gebroeders zich bereid getoond te voldoen aan de voorwaarden die door de gemeente zijn gesteld, waaronder het bouwen van een tweede sporthal achter de bestaande Hamalandhal.

Lichtenvoorde was in 1986 de eerste gemeente in Oost-Gelderland met vergevorderde plannen om de exploitatie van een gemeentelijke sporthal uit handen te geven. “Er zijn garanties gevraagd met de betrekking tot het gebruik door verenigingen en het onderwijs, de tarieven en het personeel. Tevens is de afstoting door de gemeente in het advies gekoppeld aan de bouw van een tweede sporthal. Of de Hamalandhal aan de gebroeders Kruip moet worden verhuurd of verkocht wordt in het ambtelijk advies open gelaten”, aldus een gemeentelijk woordvoerder.

Voordat er een besluit werd genomen over de afstoting van de sporthal werd er advies gevraagd aan de Sportraad. Voorzitter Henk Janssen liet de Sportraad weten vooralsnog tegen de afstoting van de sporthal te zijn. “De sporthal is gebouwd met gemeenschapsgeld en is een gemeenschapsgoed. Een particulier ontkomt niet aan een commerciële exploitatie, want de kosten moeten er nu eenmaal uit. Dat kan ten koste gaan van de verenigingen die meer moeten gaan betalen. Daarnaast ontstaan er onzekerheden op een langere termijn”, aldus Janssen.

De raadscommissies hadden destijds met name aangedrongen op garanties voor verenigingen, personeel en het gebruik door scholen. Het was aanvankelijk de bedoeling om nog datzelfde jaar de onderhandelingen af te ronden. Tijdens de eerste ronde van de algemene beschouwingen werd duidelijk dat de afstoting van de sporthal en daaraan gekoppelde bouw van een tweede hal mogelijk wel een streep kon halen door de plannen voor de bouw van een sportzaal in Zieuwent.

“Volgens mij is de kans dat het doorgaat 90 procent. De communicatie met de gemeente is goed en we komen stapje voor stapje dichterbij. Ik hoop alleen niet dat de plannen nog langer in de ijskast blijven, want we zijn al vier jaar bezig. Het wordt bijna mijn levenswerk”, aldus Ronald Kruip. Voor een tweede sporthal bestond grote belangstelling volgens de gebroeders Kruip. Inmiddels hadden zich al meerdere verenigingen zich gemeld. Voor Longa’59 (volleybal) met veel jeugdteams, zou de bouw van een tweede hal een uitkomst zijn, omdat meer trainingsfaciliteiten zouden worden geschapen en alle activiteiten in één gebouw ondergebracht konden worden. Voor de zaalvoetbal afdeling waren de problemen nog urgenter. Secretaris Joost ter Loeke stak zijn mening dan ook niet onder stoelen of banken: “door het geringe aantal uren, hebben we zelfs een ledenstop in moeten stellen. Ook zijn we bezig met de oprichting van een damesteam en een jeugdteam. Maar alleen als we meer uren krijgen, gaan die plannen door.”

Dat de Sportraad zich vooralsnog tegen de privatisering en tweede hal keerde wordt door Kruip betreurt. “Die tweede hal zal multifunctioneel moeten worden. De sport staat natuurlijk voorop, maar incidenteel, één keer in de twee maanden bijvoorbeeld, zou er een groot evenement in kunnen worden gehouden. De bezetting ’s avond wordt praktisch 100 procent en alles wat we overdag halen is meegenomen. Vergeet niet, dat er hier in Lichtenvoorde nog geen zaalkorfbal en zaalhockey is. Wanneer er meer faciliteiten zijn, dan komen dergelijke sporten ook eens aan bod”.

Een nieuwe berekening had uitgewezen dat de overname en de bouw samen financieel niet mogelijk bleek te zijn. Zo moesten de gebroeders Kruip hun ambitieuze plannen laten varen. Wel gingen Ronald en Peter Kruip enthousiast verder met het plan van een tweede hal. Ook het college en de gemeente gingen akkoord om met deze gedachte verder te gaan. Het zou daarbij om een nieuwe sporthal naast de bestaande op het terrein van de rugbyclub gaan.

In de jaren die volgden zijn er meerdere pogingen gedaan om tot de bouw van een tweede hal te komen, zo ook in 1998. Afbraak van de bestaande Hamalandhal en nieuwbouw op het zwembadterrein bleek veel te duur. De gemeente Lichtenvoorde zou op een dergelijke operatie 6 miljoen gulden moeten toeleggen, wat niet in de begroting zou passen. Ook de bouwmogelijkheden die zouden ontstaan op de bestaande locatie van de Hamalandhal zouden beperkt zijn. “Je kunt daar geen hoogwaardige winkelvoorzieningen bouwen. Dan haal je de loop uit het bestaande winkelcentrum”, aldus gemeentesecretaris Jan Dijkman. Andere opties zoals een supermarkt in de bestaande sporthal met woningbouw erboven of kantoren in combinatie met woningen zouden te weinig opleveren.

De Hamalandhal anderhalf keer zo groot, dat was het plan in 2003. De uitbreiding besloeg 700 vierkante meter vloeroppervlakte en aanverwante voorzieningen. De aanpassingen en modernisering zou een volwaardige accommodatie opleveren voor de toenmalige Eredivisie-ploegen Longa’59 en LZV/Kuypers. Beide ploegen keken al langere tijd naar zo’n verbetering uit. LZV/Kuypers speelde destijds in het SourcyCenter in Zieuwent omdat de Hamalandhal niet voldeed aan de KNVB-eisen. Longa’59 worstelde met de trainingstijden in de overbelaste hal. Beide ploegen wilden hun top-status behouden maar dat zou alleen kunnen in een Eredivisie-waardige accommodatie. Ook werd destijds de bouw van een topsportlocatie op het complex van Longa’30 aan de Raadhuisstraat onderzocht. Het idee was om hier een topsporthal, een nieuwe tribune en een nieuwe kantine en aanleg van twee kunstgrasvelden te realiseren. Onderzoek van een bureau wees echter uit dat de bouw van een sporthal naast of in de buurt van de bestaande Hamalandhal goedkoper bleek.

De gemeenteraad besloot in april 2006 tot de bouw van een dubbele sporthal bij zwembad ’t Meekenesch. Tot een bouw van een topsporthal wilde de raad enkel akkoord gaan als zich een private investeerder zou melden. Zes investeerders meldden zich bij het college. Met vijf van hen heeft het college daadwerkelijk gesprekken gevoerd. Wethouder Henk Gerrits: “Eén kandidaat is niet op komen dagen. De vijf andere partijen hebben hun plannen inmiddels gepresenteerd. Die plannen varieerden van bijna niets tot heel ver gevorderd. Met twee van hen gaan we verder praten over de realisatie van een topsporthal.” De bedoeling was een dubbele sporthal waarbij één van de twee het predicaat topsporthal zou krijgen.

In 2008 werd er een definitief besluit genomen over de bouw van een tweede sporthal. Bouwen bij het zwembad ging niet door maar op de bestaande locatie van de Hamalandhal zou een deel van de hal gesloopt worden, om zo een tweede sporthal te kunnen bouwen. Dit ging gepaard met de totale herinrichting van deze locatie samen met het Wentholtpark.

Ruim 25 jaar later na de eerste pogingen van de gebroeders Kruip werd er in 2012 een begin gemaakt aan de bouw van een tweede sporthal. Jarenlang kampte Lichtenvoorde met een tekort aan overdekte sportvoorzieningen. Een grote wens van Lichtenvoordse scholen en zaalsportverenigingen ging met de bouw in vervulling. Hoogwaardige architectuur, duurzame inpassing in de omgeving en parkeren zonder verkeersoverlast waren belangrijke eisen aan de bouw van de nieuwe hal.

In 2013 werd de nieuwe Hamalandhal geopend en kwam de exploitatie in handen van een uniek samenwerkingsverband. De vijf verenigingen Longa’59, HV Erix, LBC’72, LZV en Spirit’90 sloegen de handen in één en gingen samen met facilitair manager Loes Lageschaar de uitdaging aan. De nieuwe sporthal was een parel voor sportief Lichtenvoorde. De oude Hamalandhal was na de verbouwing op gegaan in een modern gebouw met een ruime centrale hal, multifunctionele ruimtes voor bijvoorbeeld vergaderingen, een horecagedeelte en de gewenste tweede sporthal inclusief klimwand. De Lichtenvoordse zaalsport was klaar voor de toekomst!

Inmiddels zijn we zeven jaar verder en zijn beide zalen goed gevuld. Vele groepen van jong tot oud maken met veel plezier gebruik van de moderne zalen. De oude hal heeft vorig jaar een flinke metamorfose ondergaan. Zo werd er een nieuw plafond geplaatst, duurzame LED-verlichting geïnstalleerd en werd er een gloednieuwe vloer aangebracht.

Het ontwerp voor de tweede hal in 2012
De verbouwing in 2012
 De Hamalandhal in de huidge sitatie
Afbeelding