Op het dak van de maatschap Nijenhuis aan de Zegendijk in Zieuwent worden zonnepanelen geplaatst van Zonnig Zieuwent. Foto: Kyra Broshuis
Op het dak van de maatschap Nijenhuis aan de Zegendijk in Zieuwent worden zonnepanelen geplaatst van Zonnig Zieuwent. Foto: Kyra Broshuis foto: Kyra Broshuis

Zonnig Zieuwent krijgt gemeentelijke bijdrage

OOST GELRE - Het derde postcoderoosproject van de energiecoöperatie Zonnig Zieuwent kan een bijdrage van 5000 euro tegemoet zien van de gemeente Oost Gelre. Energiecoöperatie Zonnig Zieuwent is in 2016 gestart met de realisatie van een postcoderoosproject. Dit project was zeer succesvol en leidde in 2018 tot een vervolg met de start van de realisatie van een tweede postcoderoosproject. Dit project werd gevoerd onder de naam Kei Zonnig. Met dit tweede project werden nog meer mensen in de gelegenheid gesteld om gezamenlijk zonne-energie op te wekken. De twee projecten werden gerealiseerd op een viertal daken gelegen in Zieuwent, Lichtenvoorde, Mariënvelde en Harreveld. In totaal zijn er met deze projecten 1359 panelen gelegd. Beide projecten zijn door de gemeente financieel ondersteund. Het eerste met een bedrag van € 13.654 en het tweede project met een bijdrage van € 10.880.

Door Kyra Broshuis

Zonnedaken aan Zieuwentseweg en Zegendijk
Zonnig Zieuwent is inmiddels gestart met de realisatie van een derde postcoderoosproject. Ditmaal worden de collectieve zonnedaken gerealiseerd op een bedrijfsdak aan de Zieuwentseweg 50 te Zieuwent en op een dak van Maatschap Nijenhuis aan de Zegendijk 20 te Zieuwent. Voor de realisatie van dit project vraagt de energiecoöperatie Zonnig Zieuwent een financiële bijdrage in de kosten ter grootte van € 10.000. De gemeente is blij met de nieuwe projecten, zegt wethouder Bart Porskamp.

Voor eigen inwoners
“In 2030 willen wij energieneutraal zijn en dient de op dat moment te verbruiken energie duurzaam en bij voorkeur lokaal te zijn opgewekt. Dit project helpt daarbij. De energiecoöperatie Zonnig Zieuwent wordt volledig gedreven door vrijwilligers uit onze eigen gemeente. Met de realisatie van het derde postcoderoosproject bieden zij aan hoofdzakelijk inwoners van onze gemeente de mogelijkheid om deel te nemen aan dit duurzame energie-opwekproject. Dit is precies in lijn met het coalitieakkoord waarin samenlevingsgericht werken wordt ondersteund en nagestreefd. De energiecoöperatie wil het haar leden zo aantrekkelijk mogelijk maken om deel te nemen aan het project. Daarvoor wil zij de indirect door te berekenen kosten zo laag mogelijk houden om zodoende een aantrekkelijk rendement voor haar leden te kunnen krijgen. Omdat de bijkomende kosten bij dit derde project door opgedane ervaring lager kunnen dan bij het eerste en omdat er geen budget meer beschikbaar is uit de subsidiepot collectieve initiatieven is een bijdrage van € 5.000 ook voldoende. Hierover is contact geweest met de energiecoöperatie”, zo zegt Porskamp.