VVD: capaciteit stroomnetwerk Liander is onvoldoende

OOST GELRE - Een aantal agrarische ondernemers binnen de gemeente Oost Gelre wil via Friesland Campina zonnepanelen leggen op de daken van hun stallen. Een mooi plan, zo vindt de VVD. “Wij kunnen dit van harte ondersteunen. Er is SDE+ subsidie aangevraagd en ook toegekend. Helaas blijkt bij het overgaan tot realisatie het nog wel eens zo te zijn dat het stroomnetwerk van Liander het niet aan kan”, zegt Alfred Wopereis van de VVD.

Door Kyra Broshuis

SDE (*Stimulering Duurzame Energietransitie) is een subsidiemogelijkheid voor bedrijven en (non-)profitinstellingen in sectoren als de industrie, mobiliteit, elektriciteit en landbouw. Met deze regeling stimuleert de overheid de energietransitie en de CO2-reductie. “Het is bij ons bekend dat op een adres in Mariënvelde om die reden voorlopig niet aangesloten kan worden, waardoor de SDE+ subsidie dreigt te verlopen. In een brief van de LTO aan de gemeente wordt het nogmaals bevestigd. Welke mogelijkheden zijn er voor het college om hier iets aan te doen?”

Knelpunten zijn bekend
Het probleem is bekend, bevestigd wethouder Bart Porskamp. “We zien een stijgende vraag naar elektriciteit en dat maakt dat er problemen ontstaan op het netwerk in de Achterhoek. Op de website van Liander worden die knelpunten aangegeven. De verdeelstations die voor onze gemeente van belang zijn, kennen eigenlijk allemaal een knelpunt. Het middenspanningsnet in Lievelde wordt in 2021 uitgebreid en er wordt onderzocht wanneer het net in Lichtenvoorde verder uitgebreid kan worden. Er wordt gewerkt aan de planning voor werkzaamheden aan het verdeelstation in Winterswijk waar wij in Oost Gelre ook afhankelijk van zijn. De gemeente is regelmatig met Liander in gesprek en de volgende afspraak staat op 2 juli. “Dan zullen we deze problemen onder de aandacht brengen. Voldoende capaciteit op het netwerk is een randvoorwaarde voor onze doelstelling om in 2030 energieneutraal te zijn.”