Het SKB.. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Het SKB.. Foto: Bernhard Harfsterkamp Foto:

D66 wil meer duidelijkheid over fusieperikelen SKB

Partij dringt aan op WOB-verzoek

Door Kyra Broshuis

OOST GELRE - Tijdens de raadsvergadering van afgelopen week heeft D66 gevraagd of het college een WOB-verzoek gaat indienen in de zaak rondom de fusie van het SKB. WOB staat voor Wet Openbaarheid van Bestuur Het uitgangspunt van de wet is dat de informatie over bestuurlijke aangelegenheden openbaar is. Iedereen kan de overheid verzoeken om informatie over welke bestuurlijke aangelegenheid dan ook.

‘Geen of nauwelijks informatie’
“Op respectievelijk 26 en 28 mei vonden er inspraakavonden in de raden van Doetinchem en Winterswijk plaats over de ziekenhuiszorg in de Achterhoek. Wat daarbij helder is geworden, is dat er bij alle betrokken partijen geen overeenstemming is over correcte gegevens en correcte cijfers, waarbij de verwijten over en weer vliegen. Ondanks dat de toenmalige minister van Medische Zorg Bruins het bestuur heeft opgeroepen om in gesprek te gaan met de stakeholders in de regio, is dit nog niet van de grond gekomen, iets wat wij zeer betreuren”, zegt Jerry van der Meulen van D66. “In het licht van al deze zaken is tot nu toe vanuit het college van Oost Gelre geen of nauwelijks informatie over de toegezegde acties en voornemens voor zitting in de regiogroep gekomen. Wat heeft u als college nu ondernomen en wat zijn daarvan de resultaten? En bent u voornemens een WOB-verzoek, of een ander verzoek, te steunen of in te dienen bij de raad van bestuur van zowel SKB als Slingeland om helderheid te krijgen over de strijdpunten in de politieke en maatschappelijke discussies die op dit moment alleen via de media lijken te lopen?” D66 merkt nog op dat de fractie zelf al wel bezig is met het voorbereiden van een WOB-verzoek.

Verkenner
Het college is niet van plan een WOB-verzoek in te dienen, zegt burgemeester Bronsvoort. De Achterhoekse burgemeesters hebben een brief aan de minister gestuurd om in te grijpen. “En dat is een stap die niet licht genomen wordt. Dat is een ingrijpende actie. Er zijn vanuit het college ook brieven gestuurd naar Santiz met het verzoek om duidelijkheid. Daarnaast is wethouder Hoenderboom bezig om, samen met de thematafel gezondste regio, een regiovisie op te stellen. Het belangrijkste resultaat tot nu toe is wel dat er op korte termijn een onafhankelijke verkenner wordt aangesteld. Dat is een direct resultaat van de brief van de Achterhoekse burgemeesters.” De burgemeester zegt dat die verkenner eenduidigheid moet scheppen in de informatiestroom voor alle betrokkenen. “Hij zal de feiten boven tafel halen, dat is heel nadrukkelijk een belangrijk deel van zijn opdracht. Daarom zullen wij een WOB-verzoek nu niet ondersteunen. Het duurt allemaal lang, dat vinden wij ook, maar wij houden u steeds op de hoogte van belangrijk nieuws.”

D66 zegt het jammer te vinden dat college het verzoek niet wil steunen. “We moeten er echt actief mee bezig zijn en het onderwerp op de agenda blijven zetten. Een WOB-verzoek kan geen kwaad, het zou de partijen op scherp zetten.”