Foto: Achterhoek Nieuws bv
Foto: Achterhoek Nieuws bv

Vóór het zingen…..

Erg fijn dat we zo langzamerhand weer uit de corona-lockdown komen. Maar de (financiële) gevolgen van de coronacrisis zullen ons nog wel een tijd achtervolgen. Het huishoudboekje van alle gemeenten in Nederland zal onder druk komen te staan, zo ook die van Oost Gelre. Maar met verantwoord en slim beleid gaan we hier óók uit komen! Als CDA gaan we ons inzetten om daar waar de zwaarste klappen zijn gevallen bij onze burgers, bedrijven, zelfstandigen en (culturele) verenigingen, de pijn zo veel mogelijk te verzachten. Verantwoordelijkheid nemen, doorpakken dus, en niet, nu het wat moeilijker wordt, terugtrekkende bewegingen maken!

Terugkijken
In de raad van 9 juni jl. werd financieel nog even terug gekeken op 2019. De jaarrekening 2019 laat een tekort zien van € 2.1 miljoen. Dit is veel geld en lijkt op het eerste gezicht geen fraai resultaat. De oppositiepartijen, met uitzondering van NLOG, schreeuwden moord en brand. Maar ‘blaffende honden bijten niet’, omdat er eigenlijk niets te bijten viel. Het tekort wordt in hoofdzaak veroorzaakd door de vele miljoenen die de gemeente moet voorschieten voor Horizon (jeugdzorg van het voormalige internaat) in Harreveld. Dit geld krijgt de gemeente uiteindelijk weer terug van de Rijksoverheid. De accountant heeft daarom moeiteloos het jaarverslag 2019 goedgekeurd. Verder zijn er in 2019 hele mooie inhoudelijke en concrete resultaten behaald, waar we erg trots op zijn! Zie hiervoor de brochure ‘Jaarverslag 2019’ op de website van de gemeente.

Kunst en Cultuur
Het CDA hecht grote waarde aan kunst en cultuur en onze (culturele) verenigingen. Dat is onder andere de kracht van Oost Gelre! Het is algemeen bekend dat vanwege de coronacrisis de kunst- en cultuursector het zeer zwaar heeft, zo ook onze verenigingen en vrijwilligers. Het CDA heeft daarom in de raad van 9 juni jl. hierover vragen gesteld aan het college. Vragen over de maatregelen die we als gemeente kunnen nemen. CDA-wethouder Jos Hoenderboom kondigde een uitgebreid maatregelenpakket aan om de kunst en cultuursector, verenigingen en vrijwilligers te ondersteunen. Binnenkort volgt hierover meer op de gemeentepagina van de Elna en Groenlose gids.

Kerk
Dat kunst en cultuur leven in Oost Gelre bleek wel uit de fraaie opnames van de muzikale avond in Lievelde. Als alternatief voor de jaarlijkse kermis waren er her en der in Lievelde opnames gemaakt van bandjes en artiesten. Zo ook in de plaatselijke r.k. Christus Koning Kerk. Maar dit schoot de pastoor in het verkeerde keelgat. Hij vond dat de kerk hiermee ontheiligd was. Per direct werd het Heilig Brood opgehaald en verbood hij kerkdiensten. De locatieraad en heel Lievelde werden overrompeld door dit zware besluit. Misschien dat wij de pastoor, in alle bescheidenheid, het volgende advies mogen geven: Wellicht heeft u feitelijk volgens de kerkelijke wetten gelijk. Ook als politieke partij hebben wij wetten na te leven, maar tevens ook te handelen in de geest van de wet. En dat bevalt ons eigenlijk heel goed. Dat geeft namelijk ruimte en nuance om met elkaar in gesprek te gaan met als doel om er samen, met respect voor elkaar, uit te komen. Om letterlijk en figuurlijk samen te zingen in de kerk en deze niet (voortijdig) te hoeven verlaten.


Fractie CDA Oost Gelre
Niek Bragt, n.bragt@oostgelre.nl
Carla Heming 0544-465506
Ruud Krabbenborg 06-20521539
Theo Krabben 06-10731186
Walter Leemreize 06-22540413
Dennis van Loon 06-49710504
Rene Plaggenburg 06-53395335