Foto: Achterhoek Nieuws bv
Foto: Achterhoek Nieuws bv

OOGenblik na de raad

Oost Gelre in zwaar weer, in 2019 een verlies van 5 miljoen euro! Tijdens de afgelopen raadsvergadering werd pijnlijk duidelijk dat onze gemeente Oost Gelre zich in een diepe financiële crisis bevindt. De jaarstukken van 2019 gaven namelijk aan dat er door de huidige coalitie van CDA en VVD in één jaar een verlies is geleden van maar liefst 5 miljoen euro! Een enorm bedrag en wellicht het grootste financiële verlies in onze gemeente ooit. Echter, het college verdoezelt dat verlies door maar liefst 3 miljoen euro uit de reserves te halen en de burgers wijs te maken dat het verlies 'maar' 2 miljoen euro bedroeg.

Beste burgers, laat u niet voor de gek houden! Voor een deel is dit recordverlies van 5 miljoen euro te wijten aan de oplopende zorgkosten. Maar al twee jaar lang roept OOG vergeefs dat er door CDA/VVD een onverantwoordelijk financieel beleid wordt gevoerd en dat de uitgaven de pan uit rijzen. Denkt u maar aan de bruidsschat van € 300.000,- voor de voetbalfusieclubs in Groenlo, de totaal onnodige aanleg van parkeerplaatsen op het terrein van de voormalige Rabobank in Lichtenvoorde à € 100.000,- plus € 1.2 miljoen versneld afschrijven, en de onnodige en onverantwoorde aankoop van De Bron in Groenlo à € 500.000,-.

Nog een opvallend punt tijdens de raadsvergadering: OOG ontdekte in de jaarverslagen van diverse samenwerkingsverbanden dat 2/3 van alle grote bedrijven in Oost Gelre niet voldoen aan de energiebesparingsplicht. Dit is een verplichting die al in 2019 is ingegaan. Wethouder Porskamp verzuimt simpelweg om daar op te handhaven. U als burgers wordt dus aan alle kanten gestimuleerd om energie te besparen, we leggen zonnepanelen op landbouwgrond, maar een wettelijke verplichting van bedrijven om energie te besparen werd door wethouder Porskamp afgedaan met 'we hebben geen handhavingscapaciteit....'. Teleurstellend was de reactie van de fractie van de VVD op het falen van wethouder Porskamp op dit dossier: tot twee keer toe kwam de VVD-fractie niet verder dan 'geen commentaar, voorzitter'......

Tot slot werd tijdens de raadvergadering een inkijkje gegeven in de flinke extra verliezen die de gemeente dit jaar gaat ondervinden ten gevolge van de corona. Daarmee werd pijnlijk duidelijk dat, ondanks dat 2020 nog niet eens halverwege is, Oost Gelre ook dit jaar opnieuw afstevent op een miljoenenverlies.


Namens de OOG-fractie,
Jose Konings
Paul Wallerbos
René Hoijtink
Freek Jansen
Ronald Willering (fractievoorzitter)